‘Duurzame steenfabriek past prima binnen Rivierklimaatpark’

VELP – Er is weer activiteit op het terrein van de oude steenfabriek De Groot in Velp. Eigenaar OmRo vastgoed wil een nieuwe fabriek realiseren en daarbij een bedrijventerrein ontwikkelen.

Steenfabriek De Groot werd eind jaren tachtig gesloten. Sindsdien zijn er meerdere plannen de revue gepasseerd voor invulling van het terrein, maar niet één kwam er van de grond. Zo is er een tijdje sprake geweest van woningbouw onder de naam RiverStone en heeft transportbedrijf Rotra uit Doesburg plannen gehad zich hier te vestigen.

Grondeigenaar OmRo Vastgoed – waarvan Rotra aandeelhouder is – presenteerde vorige week nieuwe plannen voor het terrein. Pieter Witte van Witte Rentmeesters en Makelaars uit Hoog-Keppel treedt op als woordvoerder voor OmRo en legt de plannen uit: “We willen hier een hypermoderne steenfabriek realiseren en wel zo duurzaam mogelijk. De fabriek zal dus vooral gebruikmaken van wind-, water- en zonne-energie en zo min mogelijk van gas.” Hiervoor worden momenteel gesprekken gevoerd met een ‘grote marktpartij’.

De steenfabriek vormt het hoofddoel van de plannen, maar daarnaast is er ruimte voor andere bedrijven die gebruik willen maken van de gunstige ligging van het terrein aan de snelweg en de rivier. “Er zijn al gesprekken gaande met ondernemers die zich hier willen vestigen”, zegt Witte. Wie deze geïnteresseerden zijn, daar kan hij nog niets over zeggen. “Wellicht wordt dat in de toekomst alsnog Rotra, maar voorlopig niet. Het bedrijf richt zich nu op een andere locatie voor uitbreiding”, aldus Witte.

Of een bedrijventerrein past binnen de plannen van de gemeente Rheden en de regio, valt nog te bezien. Het terrein heeft de bestemming ‘steenfabriek’, maar andere bedrijvigheid is op grond van het bestemmingsplan momenteel niet toegestaan. Daar zal dus een wijziging voor moeten plaatsvinden.
Wethouder Ronald Haverkamp van de gemeente Rheden denkt niet dat een bedrijventerrein op deze locatie past. “Terrein De Groot ligt midden in het toekomstige Rivierklimaatpark, waarin ruimte is voor de rivier, natuur en toerisme.”

Het Rivierklimaatpark IJsselpoort is een samenwerking van gemeenten Arnhem, Duiven, Rheden, Westervoort en Zevenaar, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de provincie Gelderland, waterschap Rijn & IJssel, Rijkswaterstaat Oost-Nederland en Natuurmonumenten. Toen Rijkswaterstaat budget vrijmaakte om de rivier meer ruimte te geven, haakten de andere partijen aan om gezamenlijk het gebied opnieuw in te richten. Het gaat hierbij om de uiterwaarden langs de IJssel tussen Arnhem en Giesbeek. Begin 2020 nemen de deelnemende partijen een besluit over het plan op hoofdlijnen, waarna op kleinere schaal concrete uitvoeringsplannen worden opgesteld.

Dit betekent overigens niet dat bedrijvigheid bij voorbaat niet kan doorgaan. “Als OmRo met een concreet plan komt, zullen wij dat als gemeente uiteraard toetsen, net als alle andere plannen en verzoeken die we binnenkrijgen, en daarbij kijken naar de rechten die het bedrijf heeft”, aldus Haverkamp. “Maar vanuit de discussie over de drukte op de Posbank en het spreiden van toerisme binnen de gemeente, vind ik recreatie en toerisme in dat gebied veel beter passen in de plannen van de gemeente Rheden.”
Witte denkt juist dat een watergebonden bedrijventerrein prima binnen het Rivierklimaatpark past. “Het wordt een heel duurzaam terrein dat prima past bij de klimaatdoelstellingen van de gemeente Rheden.” Ook noemt hij werkgelegenheid als één van de grote voordelen van een steenfabriek en bedrijventerrein. Haverkamp meent op zijn beurt weer dat werkgelegenheid ook gecreëerd kan worden met horeca en toerisme op deze locatie.

OmRo is voornemens na de zomer met een concreet plan bij de wethouder aan te kloppen. “Daarin willen we dan ook een kleine haven opnemen, zodat grote schepen veilig kunnen laden en lossen. We gaan kijken of we de historische kraan kunnen laten staan, als reminder aan de geschiedenis van het terrein”, aldus Witte.Hij wil onder andere met de gemeente in gesprek over actualisatie van het bestemmingsplan, dat dateert uit 1975. “Het plan is dan tijdig geactualiseerd en het is dan mogelijk gestalte te gaan geven aan een energieneutraal bedrijventerrein.”
Ondertussen is er wel al weer enige bedrijvigheid op het terrein. Steenfabriek Rheden BV, speciaal opgericht voor dit doel, gebruikt het voor opslag van zaken als stenen en klei. “Om het terrein maar vast weer te gaan gebruiken en om wat inkomsten te genereren.”

Welke kant het dan ook opgaat, Haverkamp is blij dat er na 30 jaar nu eindelijk duidelijkheid lijkt te komen over dit terrein. “Door deze ontwikkeling moeten er nu eindelijk eens keuzes worden gemaakt. En dat mag ondertussen wel eens.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.