Home / Doesburg-Regiobode / Dorpsraad zoekt kopers om plan Hessendaal te laten slagen

Dorpsraad zoekt kopers om plan Hessendaal te laten slagen

HOOG-KEPPEL – Wat te beginnen met de ongebruikte voetbalvelden in Hoog-Keppel? De gemeente Bronckhorst wilde een zonnepark aanleggen, maar de Dorpsraad zag daar weinig in en ontwikkelde een eigen plan.

Hessendaal moet een nieuw woonwijkje worden, met een eigen energiecentrale die genoeg stroom opwekt om ook een deel aan het Hessenbad en de Hessenhal te kunnen leveren. De gemeente staat er inmiddels niet afwijzend meer tegenover, maar dan moeten er wél voldoende potentiële kopers worden gevonden.

Johannes Arets, voorzitter van de Dorpsraad Hummelo en Keppel, wil van Hessendaal iets maken waar het hele dorp iets aan heeft. “Een jaar of 8 geleden kwam de gemeente met een plan om de leeggekomen voetbalvelden van H en K (later HC’03, red.) te gaan gebruiken voor zonnepanelen. De energie was dan deels bestemd voor het Hessenbad en de Hessenhal en er zou een soort wandelgebied komen voor bewoners. Een prima plan, waar we actief aan hebben meegewerkt en over meegedacht. Tot drie jaar geleden bleek dat dit voor de gemeente allemaal te duur zou worden. Bronckhorst kwam toen met een plan voor een afgesloten zonnepark, met een hek erom, waarbij de stroom teruggeleverd zou worden aan het net. Er was geen enkel voordeel meer voor de inwoners.”

En dat kon beter, bedacht de Dorpsraad. Er is veel mogelijk op het gebied tussen de Rijksweg en Hessenweg. Met kennis uit eigen gelederen ontwikkelde de Dorpsraad een integraal plan, met ruimte voor woningbouw, energie-opwekking en meer parkeergelegenheid voor de sportaccommodatie.
Kern van het plan is de bouw van maximaal 24 woningen op de voormalige voetbalvelden en een klein aantal appartementen op de oude schoollocatie. Dit zouden energieneutrale woningen kunnen worden. “De woningen kunnen op de zon worden gebouwd, met een schuin dak voor zonnepanelen en goed geïsoleerd, zodat zij meer energie opleveren dan gebruiken”, verklaart Arets. “De opgewekte energie kan dan via een lokale energiecentrale worden geleverd aan het Hessenbad en de Hessenhal, die daarmee flink kunnen besparen.”

In het plan is ruimte gemaakt om de tennisbanen van de Drieslag te verplaatsen richting Hessenhal. Daar is de club volgens Arets beter zichtbaar en maakt het meer deel van het grotere sportcomplex. Van het nieuwe clubgebouw kan een multifunctionele ruimte worden gemaakt waar ook andere verenigingen gebruik van kunnen maken. Er is ruimte om het aantal parkeerplaatsen flink uit te breiden, zodat op drukke dagen niet langer langs de Monumentenweg geparkeerd hoeft te worden. Een geluidswal beschermt de wijk èn de rest van het dorp tegen geluidsoverlast van de provinciale weg N314.
De infrastructuur hoeft de gemeente volgens Arets niets te kosten. “De grondopbrengsten kunnen dit dekken.”

De gemeente Bronckhorst is huiverig voor woningbouw, bang om te bouwen voor leegstand, met de voorspelde krimp in de Achterhoek. Volgens Arets is die angst ongegrond. “Met nieuwe woningen in Hoog-Keppel komt de doorstroming op gang. Starters of mensen die aan hun tweede huis toe zijn kunnen hier een mooie woning kopen op een riant perceel. Ouderen kunnen juist een stapje terug doen en kleiner gaan wonen. Nieuwe bewoners van hun oude woning zullen er dan juist weer geld insteken om te voorkomen dat de boel verpaupert, waar de gemeente bang voor is.” Ook zal de krimp in Keppel volgens Arets wel meevallen. “We zitten hier niet diep in de Achterhoek. Met een kwartier ben je in Arnhem en dat maakt het voor forenzen heel aantrekkelijk om hier te wonen.”

De gemeente Bronckhorst staat niet negatief tegenover de plannen van de Dorpsraad, maar blijft voorzichtig. De gemeente laat via een woordvoerder weten: “Met ons nieuwe woonbeleid richten we ons vooral op starters en senioren en het verduurzamen van de woningvoorraad. Door bijvoorbeeld mogelijkheden te bieden voor ouderen, komen er mogelijkheden voor gezinnen, omdat zij dan grotere woningen verlaten. Ook hebben we starters opgeroepen zich te melden als zij interesse hebben in een starterswoningproject in Keppel, zoals de jongerenprojecten die lopen in Hengelo. Vorden, Zelhem en Steenderen. We zijn met de Dorpsraad in gesprek over woningen in Keppel.”

Belangstelling voor Hessendaal vanuit de inwoners van Hoog-Keppel is er genoeg. Bij een informatieavond waren ruim 100 belangstellenden present. De Dorpsraad heeft een enquête uitgeschreven waarin inwoners naar hun mening over de plannen werd gevraagd. Van de ongeveer 790 volwassen inwoners van Hoog- en Laag-Keppel en Eldrik reageerden 434 personen. Van hen gaf 89 procent de voorkeur aan het plan Hessendaal. 4 procent zal liever de zonnepanelen van de gemeente gerealiseerd en 7 procent had andere ideeën over invulling van het gebied.

De Dorpsraad is ondertussen hard op zoek naar potentiële kopers voor de woningen. “De gemeente wil niet bouwen voor leegstand, wat heel begrijpelijk is. Daarom zoeken we nu mensen die ook echt in Hessendaal willen wonen”, aldus Arets. “We willen nu ook doorpakken. Als je een nieuwbouwhuis koopt, wil je niet te lang hoeven wachten voor er iets gebeurt. We hopen dan ook echt in 2020, 2021 te kunnen gaan bouwen.”

Foto: Een schets van hoe de wijk Hessendaal eruit zou kunnen gaan zien, met nieuwe woningen en meer ruimte voor het sportcomplex

Lees ook

Ik vind: Vogelvrij

SPANKEREN – Elk jaar bezoeken vele ganzen de Broekdijk in Spankeren. Nu zijn ze nog …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.