Home / Doesburg-Regiobode / Dit weekend weer Culturele Zondag Doesburg

Dit weekend weer Culturele Zondag Doesburg

DOESBURG – Zondag 4 augustus is het weer tijd voor de maandelijks culturele route langs musea, werkplaatsen en galerieën in Doesburg. In deze vakantiemaand zijn enkele adressen gesloten, maar voor de bezoekers blijft er een gevarieerd aanbod over. De locaties zijn geopend van 12.00 tot 17.00 uur.

Onder de titel Code Geel presenteert Atelier de Timmi tijdens de Culturele Zondag werken met de kleur geel. Janny Jaspers deed onderzoek naar de verschillende pigmenten die verrassend veel nuances van de kleur geel laten zien. Met deze nuances maakte zij zowel teken- als schilderwerk dat vanaf 4 augustus te zien is in het atelier aan de Kerkstraat.

Na twee maanden gesloten te zijn geweest is de deur van het grafiekatelier De Blauwe 5 van Marijke de Kler weer geopend. Hier is te zien hoe zij van eenvoudige eenkleurige lijnetsen, aquatint en dergelijke met allerlei onderwerpen tot een nieuwe werkwijze kwam. Door middel van de blikschaar en ‘afval’zink ontstonden nieuwe vormen en meerkleurigheid met een witte contour. De etsen zijn te koop in het het atelier aan de Korte Veerpoortstraat 5.

Het Lalique Museum is gewijd aan het werk van René Lalique, de Leonardo da Vinci van de juwelen en de glaskunst. Daarnaast is er onder de titel Oosters Licht een tentoonstelling over de invloed van Japan op de Westerse kunst. Bewonderaars van de art nouveau periode zijn zich niet altijd bewust van het feit dat deze relatief korte periode in de geschiedenis veel invloeden vanuit Japan kent. Deze tentoonstelling schenkt aandacht aan deze Oosterse beïnvloeding en toont werken van Japanse en Europese kunstenaars om de overeenkomsten te laten zien.

Museum De Roode Toren toont de expositie Hessenwegen en Kiepkerels in de Achterhoek over het historisch handelsverkeer na de Hanzetijd naar en via Doesburg. Dit stadje kende in de 15e en 16e eeuw een belangrijke bloeitijd als lid van het invloedrijke internationale Hanzeverbond. Ook na deze periode werd het handelsverkeer in de Achterhoek richting Doesburg voortgezet door voerlieden uit Duitsland. Zij trokken met hun zwaar beladen Hessenkarren met handelswaar over de bekende Hessenwegen in onze omgeving.
Op de expositie worden verschillende aspecten van het Hessenverkeer getoond, zoals de hessenkarren en -wagens, bespanning, laadvermogen, spoorbreedte en natuurlijk de Hessenvoerman. Door minder goede economische omstandigheden aan het eind van de 18e en begin van de 19e eeuw zochten echter veel handelslui en ambachtslieden uit Westfalen hun geluk in ons land en dus ook in de Achterhoek en in Doesburg en omgeving. Zij kwamen onder meer als Kiepkerel, een soort marskramer, met handelswaar in een kiepe op de rug (een grote mand) langs steden, dorpen en boerderijen op het platteland.

De folder met plattegrond van de Culturele Zondag Doesburg is gratis te verkrijgen bij de VVV. Daar is ook bekend welke adressen op 4 augustus gesloten zijn.

www.culturelezondagdoesburg.nl

Lees ook

Silhouet van wachtershuisje op de Hoge Linie

DOESBURG – Op de Hoge Linie in Doesburg moet komend jaar een nieuw kunstwerk verrijzen. …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.