Home / Doesburg-Regiobode / Diamanten echtpaar ‘heeft niks te mopperen’

Diamanten echtpaar ‘heeft niks te mopperen’

DOESBURG – Zestig jaar. Zo lang zijn Theo (86) en Berta (82) Janssen-Van der Beek uit Doesburg getrouwd. Ze kregen maandag bezoek van de kinderen én van burgemeester Loes van der Meijs.

Het echtpaar Janssen trouwde zestig jaar geleden in Angerlo. De details zijn te zien op een kopie van de huwelijksakte die de Doesburgse burgemeester voor de gelegenheid heeft meegenomen. Het diamanten echtpaar is er blij mee. “O, dat is leuk!” Het andere cadeau – een ets van Doesburg – levert licht ongemak op als blijkt dat dezelfde tekening al aan de muur van de woonkamer hangt. “O, wat erg. Dat heb ik nog nooit meegemaakt. Het zijn gelimiteerde etsen. Bijzonder dat u die al heeft”, zegt de burgemeester. De ets mag het echtpaar houden – “Geef maar aan een van de kinderen”- en verder belooft Van der Meijs dat ze nog iets anders krijgen.

Het echtpaar Janssen woonde de eerste vier jaar van hun trouwen in Angerlo. Daar was Theo ook al opgegroeid; zijn vader was bode op het gemeentehuis. In de schuur erachter hielde de jonge Theo zijn konijnen. Via het werk van Theo – hij werkte in een steenfabriek in de buurt van Angerlo die nu is afgebroken – konden hij en zijn vrouw na vier jaar een hoekwoning in Doesburg betrekken. Daar woont het echtpaar nu nog steeds.

Theo had verschillende functies bij de steenfabriek. Hij was onder andere inzetter. Dat betekende dat hij ongebakken stenen in de oven moest doen en de gebakken stenen er weer uit moest halen. Het was zwaar werk, zó zwaar dat hij op een gegeven moment een scheur in het bot van zijn arm opliep. Dat betekende zes maanden gips. Daarna werd hij stoker. Dat deed hij tot zijn 52e jaar. Toen werd het bedrijf overgenomen en werd alles geautomatiseerd. Theo werd eervol ontslagen. Dat betekende niet dat hij thuis ging zitten niksen. Hij mag graag tuinieren en verzorgde onder meer de tuinen van een aantal van zijn zussen. Ook kweekte hij zijn eigen groenten in een moestuin, eerst in Giesbeek, later in Drempt. “Ik heb me geen seconde verveeld”, zegt hij. “Ja, je bent een bezige bij”, zegt zijn vrouw.

Berta had de zorg voor hun vijf kinderen – vier jongens en een meisje – en het huishouden. Daarnaast mocht ze graag handwerken en schilderen. Zij was altijd degene die de kwast ter hand nam als het huis geschilderd moest worden. Vandaag de dag doet ze dat niet meer; het lopen gaat niet zo best. Maar verder is ze nog gezond, net als haar man. Het stel geniet van hun oude dag. Ze mogen graag een kaartje leggen, zorgen samen voor het huishouden en de boodschappen. Ook zorgt Theo er nog steeds voor dat de tuin picobello in orde is. Niet alleen die van hemzelf, maar ook nog steeds die van zijn zus in Giesbeek. Hij doet alles nog op de fiets. “We hebben niks te mopperen”, zegt Berta.

Hoe ze al die jaren hun huwelijk goed hebben gehouden? “Ruzie maken en het weer goed maken”, zegt Berta gekscherend. Theo: “En ik kan geweldig goed eten en de vrouw kan geweldig goed koken.” “Ja”, beaamt zijn vrouw, “hij wordt geweldig verwend. Maar dat geeft niet. Ik ook hoor.” Hun zestigjarig huwelijk viert het diamanten paar op een later moment wat uitgebreider met hun vijf kinderen, tien kleinkinderen en zes achterkleinkinderen.

Foto: Linda Stelma

Lees ook

Postume onderscheiding voor Doesburger Martinus Paunussa

DOESBURG – Bijna 50 jaar na zijn dood krijgt Martinus Paunussa alsnog erkenning voor zijn …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.