Home / Doesburg-Regiobode / De Linies vastgelegd op de gevoelige plaat

De Linies vastgelegd op de gevoelige plaat

DOESBURG – Op verzoek van de Stichting Vestingstad Doesburg heeft kunstenaar Hans Wijninga vier seizoenen lang beelden gemaakt van de Lage en Hoge Linie. Het resultaat van dit jaarlange werk wordt van 12 augustus tot en met 27 september getoond in de Martinikerk in Doesburg.

Wijninga gebruikte een bijzondere techniek om de beelden vast te leggen. Hij werkte met wet-plate collodium, een techniek die vooral tussen de jaren 1850 en 1870 werd gebruikt. Hierbij wordt op een glasplaat een laag collodium gegoten. Daarna wordt de plaat in een zilvernitraatoplossing gedompeld om hem lichtgevoelig te maken. Vervolgens wordt de plaat in de camera geplaatst en belicht. De plaat blijft lichtgevoelig zolang hij nog nat is, vandaar de naam wet plate. Het resultaat na ontwikkeling is een negatief op glas.
Hans Wijninga werkt graag met deze techniek, omdat de omslachtige manier van werken hem de mogelijkheid biedt resultaten te produceren die zowel feitelijk als fictief zijn. In zijn werk draait het naast registratie ook om interpretatie. De traagheid van het proces ervaart Wijninga als een kans, omdat hij hierdoor een andere relatie met het landschap krijgt. Hij wordt gedwongen beter naar het landschap te kijken, ook door de immobiliteit van de donkere kamer, die hij steeds ter plekke op moet bouwen.
De platen die Hans Wijninga maakte van de Lage en Hoge Linie worden getoond in de Martinikerk. Ze worden op lange tafels geplaatst, waarvan de bladen schuin omhoog staan. Zo kunnen bezoekers zich over de donkere, vaak zeer gedetailleerde afdrukken buigen. De foto’s hebben als titel de gps-coördinaten meegekregen, die de exacte locatie aangeven.

Lees ook

Turks sprekende vrijwilliger gezocht

DOESBURG – VIT-hulp bij mantelzorg is op zoek naar een Turks sprekende vrijwilliger voor een …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.