Home / Nieuws / Collecteren voor het KWF is nodig èn mooi werk

Collecteren voor het KWF is nodig èn mooi werk

DIEREN – Geld ophalen voor onderzoek naar kanker. Het is zó belangrijk, maar ook zó moeilijk om de jaarlijkse collecte te organiseren. “We komen elk jaar mensen tekort om alle straten te kunnen lopen”, zeggen wijkhoofden Peter en Betty die meehelpen aan de collecte in Dieren. “En dat terwijl het een collectant maar één avondje hoeft te kosten.”

Peter en Betty, zijn twee van de acht wijkhoofden in Dieren. Deze groep mensen organiseert de collecte en probeert genoeg mensen te vinden om alle straten van het dorp te kunnen bezoeken. “We hebben ongeveer zestig tot zeventig mensen nodig, maar hebben er maar vijftig”, zegt Peter. “Vorig jaar hebben we niet alle wijken kunnen lopen en daardoor halen we veel minder geld op. Dat is jammer, want elke euro telt in het onderzoek naar kanker.”

De collectanten die in Dieren met de bus op pad gaan, een betrokken en gemotiveerde groep, hebben allemaal een persoonlijke reden om een handje te helpen bij de jaarlijkse collecte. Iedereen heeft zelf of in zijn of haar omgeving wel te maken gehad met kanker.
Neem Betty. “Tien jaar geleden kreeg ik borstkanker en daarna heb het hele scala aan behandelingen ondergaan. Na een jaar was ik ‘schoon’, maar ik ondervind nog steeds gevolgen van mijn ziekte.”
Peter heeft de ziekte in zijn familie meegemaakt. “Mijn broer is zeven jaar geleden gestorven. Eerst had hij longkanker, waar hij van herstelde. Even later werden acht tumoren in zijn hoofd gevonden. Tijdens zijn ziekbed heb ik veel tijd met mijn broer doorgebracht. Het is schokkend iemand te zien aftakelen. Sindsdien ben ik bewust mooie momenten gaan maken. Genieten van het leven, want het kan zo ineens afgelopen zijn. En ik besloot dat ik iets moest gaan doen.”

Peter ging in Arnhem, zijn toenmalige woonplaats, meehelpen met de jaarlijkse collecte voor het KWF en ging hier na zijn verhuizing naar Dieren mee door. “Niet alleen omdat het nodig is, maar ook omdat het mooi werk is. Je krijgt veel hartelijke reacties, mensen willen soms zelfs hun verhaal even bij je kwijt. Dat zijn mooie ontmoetingen.”
Ook Betty sloot zich na haar ziekte aan bij de collecte voor het KWF en loopt al jaren een paar straten. “Ik vind het altijd leuk om bij iemand aan te bellen en ben benieuwd wie er open doet, hoe de reactie zal zijn. Bijna iedereen heeft wel kanker meegemaakt in zijn of haar omgeving en weet hoe belangrijk de collecte is. Ik krijg dan ook bijna altijd positieve reacties.”

De opbrengst van de collecte is bestemd voor onderzoek; zó belangrijk en er wordt ook echt wat mee bereikt. Betty vergelijkt: “Tien jaar geleden werd via het bevolkingsonderzoek bij mij borstkanker vastgesteld. Tijdens mijn behandeling werd mij gevraagd mee te doen aan een studie, de zogenoemde mammaprint. Hiermee wordt gescreend of er een hoog of laag risico is dat de borstkanker terugkomt. Bij een laag risico kan chemotherapie achterwege blijven, waardoor deze behandeling een flink aantal patiënten bespaard blijft. Nu – 10 jaar later – wordt dit onderzoek vergoed door de meeste zorgverzekeraars.”
Daarom roepen Betty en Peter iedereen in Dieren op om een handje toe te steken. “Collecteren is leuker dan je denkt en mooi werk. Het kost je tijdens de collecteweek, de eerste volle week van september, maar één of twee avonden. Ieder heeft zijn eigen motivatie en verhaal, maar uiteindelijk collecteren we voor iedereen, want iedereen kan kanker krijgen.”
Er zijn enkele wijkhoofden nodig die de collecte in hun wijk willen aansturen, de bussen uitdelen en ophalen en eventueel mee willen lopen. Daarnaast zijn er collectanten nodig die in hun eigen buurt een paar straten willen lopen. Wie vragen heeft of zich aan wil melden, kan e-mailen naar kwfdieren@gmail.com.

Lees ook

Wethouder Gea Hofstede in de strijd tegen armoede: ‘Hulp vragen is écht geen schande’

GEM. RHEDEN – “Zit je in een financieel moeilijke situatie of heb je schulden, vraag …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.