Home / Nieuws / Casper Schoppen jongste winnaar ooit in Open NK Schaken

Casper Schoppen jongste winnaar ooit in Open NK Schaken

DIEREN – Met de 17-jarige Casper Schoppen kreeg het Open NK Schaken in Dieren donderdag 1 augustus zijn jongste winnaar ooit. Met 7 punten uit 9 partijen eindigde de jonge meester uit Utrecht samen met de 56-jarige Manuel Bosboom bovenaan. Omdat Schoppen tijdens het toernooi sterkere tegenstanders heeft gehad, werd hij uitgeroepen tot Open kampioen.

De kampioen zelf hoorde dat pas toen hij al in de auto zat op weg naar Schiphol, om vanaf vrijdag zijn volgende toernooi te spelen: het EK jeugd tot en met 18 jaar in Bratislava. Samen met de twee andere Open NK-deelnemers Lucas van Foreest (die eerder in juli verrassend Nederlands kampioen werd) en Liam Vrolijk maakt hij goede kansen om ook daar hoge ogen te gooien.
Dat het grote talent Schoppen won was niet eens zo’n grote verrassing. Het uitstekende spel van de routinier en vrijbuiter Manuel Bosboom was dat wel. De Zaandamse meester verloor eerder in het toernooi van Schoppen zelf, maar eindigde met een indrukwekkende serie en koos in de slotronde voor het geld met een korte remise, in plaats van alles te riskeren met een onverantwoorde gooi naar de titel. Schoppen mag door zijn zege in Dieren volgend jaar ook meedoen aan het ‘echte’ NK en dat is ook daar een welkome verjonging.

Helaas werden er in dit jaar geen titelnormen behaald in Dieren. Dat kwam vooral omdat daarvoor een minimum aan buitenlandse deelnemers is vereist. Er stonden genoeg buitenlanders op de aanmeldingslijsten, maar velen van hen bleven weg op dinsdag 23 juli. Toch was toernooidirecteur Ap Lammers redelijk tevreden met het aantal van 464 deelnemers, slechts een lichte terugval ten opzichte van het grote jubileumtoernooi van vorig jaar. Eén deelnemer aan de Reservegroep C werd uit het toernooi verwijderd omdat hij werd betrapt op het stiekem bij zich dragen van een mobiele telefoon, waarop schaakanalyseprogramma’s stonden.
Het was het laatste jaar van de Dierense ex-wethouder Ap Lammers als toernooidirecteur. Hij wordt opgevolgd door Dirk Hoogland uit Huissen, die tevens voorzitter is van de oostelijke schaakbond OSBO. De huidige exploitant van Café en Zalencentrum Theothorne stopt er ook mee, zoals bekend. Maar bij zijn laatste slotspeech zei Lammers, die actief blijft in het organisatiecomité van het toernooi: “Wij zullen er alles aan doen om het Open NK in Dieren te houden.”

Foto: Marleen van Amerongen, voorzitter van de KNSB, reikt de toernooibokaal uit aan winnaar Casper Schoppen

Lees ook

Schilder Donnie Gerhardus pakt uit in het Arsenaal

DOESBURG – Kunstenaar Donnie Gerhardus laat zijn werk zien in grand café Het Arsenaal in …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.