Home / Brummen-Regiobode / Brummen sluit overeenkomst met VoorzieningenWijzer

Brummen sluit overeenkomst met VoorzieningenWijzer

BRUMMEN – De gemeente Brummen gaat voor drie jaar een samenwerking aan met De VoorzieningenWijzer. Dit besluit bekrachtigde wethouder Jolanda Pierik woensdagmiddag in het Brummense gemeentehuis. Initiatiefnemer Martijn Boer ondertekende eveneens de afspraken. Hij deed dit namens Zorgweb, het bedrijf achter De Voorzieningenwijzer.

“De gemeente Brummen kiest voor een aanpak die is gericht op het benutten van alle voorzieningen die er al zijn. We hebben in Nederland veel geregeld, maar we hebben het met elkaar wel erg ingewikkeld gemaakt. In onze aanpak staat persoonlijk advies en hulp bij de aanvraag centraal. Dit doen we door een persoonlijk advies op maat, waarbij bijvoorbeeld wordt gekeken naar mogelijke risico’s van extra medische kosten, mogelijke kostenbesparingen en het goed benutten van bestaande voorzieningen. Daarbij kijken we naar zowel landelijke als lokale voorzieningen. Mooi om te zien dat deze gemeente juist het belang van de individuele inwoners zo centraal heeft staan,” laat Boer enthousiast weten.

Voor de gemeente is De VoorzieningenWijzer hét hulpmiddel waarmee het inwoners wil helpen hun financiële situatie beter onder controle te krijgen. “We willen onze inwoners een helpende hand bieden, maar dan zonder het van hen over te nemen,” licht wethouder Jolanda Pierik toe. “Aan de hand van een kennissysteem en een gesprek met een onafhankelijke deskundige van De VoorzieningenWijzer krijgt iemand zijn of haar persoonlijke situatie goed in beeld. Wordt gebruik gemaakt van toeslagen en regelingen die er zijn? Zijn er mogelijkheden om kosten te besparen, bijvoorbeeld als het gaat om een zorgverzekering of de energierekening?” Het zijn vragen die volgens Pierik langskomen in het adviesgesprek. “Met hulp van dit instrument kunnen wij onze inwoners helpen hierbij weloverwogen keuzes te maken. En het mooie is dat het verder gaat dan een aantal standaardvragen. Maatwerk, aansluiten bij persoonlijke behoeften en vooruitdenken om mogelijke onverwachte kosten te voorkomen. Dat typeert de werkwijze van De VoorzieningenWijzer.”

De gemeente biedt De VoorzieningenWijzer gratis aan voor mensen met een laag inkomen. “We starten al meteen dit najaar. Dat doen we omdat we dit jaar voor het laatst meebetalen aan de gemeentepolis, de collectieve zorgverzekering. Inwoners die hier gebruik van maken zijn mogelijk duurder uit als ze niet dit najaar nadenken en een keuze maken over hun toekomstige zorgverzekering. Daarom bieden we hen dit jaar nog een gratis adviesgesprek aan”, aldus Pierik. Maar ook andere inwoners met een laag inkomen komen vanaf 2020 in aanmerking voor deelname aan De VoorzieningenWijzer.

Martijn Boer is erg blij met de samenwerking in Brummen. “Na de succesvolle pilot vorig jaar onder 50 huurders van woningcorporatie Veluwonen hebben gemeente en Veluwonen besloten om samen De VoorzieningenWijzer structureel aan te bieden aan inwoners uit de gemeente. Net als in de pilot zullen ervaren consulenten van onze partner Corparis de huisbezoeken uitvoeren.” Boer laat weten dat deze consulenten nauw samenwerken met Team Voor Elkaar. “We kunnen huishoudens die deelnemen dan ook goed helpen bij bijvoorbeeld een overstap of het aanvragen van regelingen.”
Inwoners van de gemeente Brummen die meer willen weten over de Voorzieningenwijzer kunnen kijken op www.devoorzieningenwijzer.nl of contact opnemen met Team Voor Elkaar, tel. 0575 – 568 568. Dit kan op werkdagen van 9.00 tot 12.00 uur.

Lees ook

Silhouet van wachtershuisje op de Hoge Linie

DOESBURG – Op de Hoge Linie in Doesburg moet komend jaar een nieuw kunstwerk verrijzen. …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.