Home / Doesburg-Regiobode / Bronckhorst gaat bouwen voor jongeren en ouderen

Bronckhorst gaat bouwen voor jongeren en ouderen

BRONCKHORST – Zeven gemeenten in de Achterhoek, waaronder Bronckhorst, hebben afgesproken vooral woningen te gaan bouwen voor jongeren en ouderen. Voor deze doelgroepen is er momenteel een tekort aan woonruimte.

Wethouder Ben Hiddinga van de gemeente Oude IJsselstreek, voorzitter van de Thematafel Wonen & Vastgoed binnen het samenwerkingsverband, legt uit: “We hebben in de Achterhoek een serieus tekort aan betaalbare koop- en huurwoningen. Vooral starters hebben moeite een huis te vinden, terwijl we onze jongeren willen behouden voor de Achterhoek. Tegelijk zien we dat op dit moment het aantal huishoudens nog groeit, waardoor we meer woningen kunnen bouwen dan in eerdere prognoses. Daarmee krijgen we ruimte om juist die woningen te bouwen waar behoefte aan is. Die nieuwe woningen komen zoveel mogelijk op bestaande locaties, of in panden die al langere tijd leegstaan. Ook is er ruimte voor innovatieve woonconcepten, zoals tiny houses. We willen niet onbeperkt bouwen; de ruimte die we hebben in de Achterhoek is kostbaar en daar willen we behoedzaam mee omspringen.”

Er wordt pas gebouwd als er aantoonbare behoefte is aan nieuwe woningen. Er komt daarbij voorrang voor verbouw van leegstaande gebouwen, zoals kerken, scholen, kantoren en winkels naar woningen. Bouwen binnen de kernen gaat voor nieuwbouw buiten de kern. Deze regionale criteria gelden voor nieuwe woningbouwplannen en vormen de basis. Gemeenten kunnen daarnaast aanvullende lokale criteria opstellen.

Overigens betreft dit nog een besluit van de zeven colleges van burgemeester en wethouders. Naar verwachting nemen de gemeenteraden eind september een besluit en kort daarna Gedeputeerde Staten van de provincie Gelderland.

Lees ook

Katjes overleden bij woningbrand in Drempt

DREMPT – Maandagmiddag 25 januari om 13.35 uur werd de brandweer van Doesburg opgeroepen voor …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.