Home / Doesburg-Regiobode / Zomeravond orgelbespeling in Martinikerk

Zomeravond orgelbespeling in Martinikerk

DOESBURG – Op donderdag 25 juli bespeelt Zsuzsa Elekes het Walckerorgel in de Martinikerk in Doesburg. Dit concert is er één in de serie zomeravond orgelbespelingen van StiDoMu.

Zsuzsa is een vaste waarde in deze jaarlijkse serie. Sinds 1989 is zij bijna jaarlijks in de Doesburgse orgelserie te beluisteren. Ze voert dit keer werken uit van Johann Sebastian Bach, Volker Bräutigam, Franz Liszt, Samuel de Lange sr, Deszõ Antalffy en Sigfrid Karg-Elert.

Zsuzsa studeerde piano, orgel en klavecimbel aan het Bartòk Conservatorium en aan de Franz Liszt Academie in haar geboortestad Boedapest. Na haar studie cum laude te hebben afgesloten, maakte een stipendium van de Hongaarse staat het haar mogelijk in Leipzig bij de organist Hannes Kästner te studeren, toentertijd organist van de Thomas Kirche. Daarna nam zij nog deel aan meestercursussen bij onder andere Marie-Claire Alain, Jean Guillou, Michael Radelescu en Tuigi Tagliavini.
Al tijdens haar studie won Zsuzsa de tweede prijs van het Internationaal Liszt Orgelconcours in Budapest (1978). In 1980 won zij de eerste prijs van het Internationaal Bach Concours te Leipzig. Tweemaal werd Zsuzsa Elekes onderscheiden door het Liszt Gesellschaft voor haar opnamen met orgelwerken van Franz Liszt, terwijl haar in 1994 de Liszt-prijs van het Hongaarse Ministerie van Cultuur ten deel viel. In 1994 maakte zij een CD op het Monumentaal Walcker-orgel, die in Europa een goed onthaal kreeg evenals de in 2009 verschenen CD met werken van Hongaarse componisten eveneens gespeeld op het Doesburgse orgel.

Het concert in de Maritnikerk in Doesburg begint op donderdag 25 juli om 20.00 uur. De entree bedraagt 12 euro. Donateurs van StiDoMu betalen 10 euro. Kaarten zijn voor het concert verkrijgbaar. De kerk opent om 19.30 uur. Het concert duurt ongeveer een uur.

Lees ook

Sneeuwpret in Doesburg

DOESBURG – Ook Doesburg werd zaterdag bedekt onder een laagje sneeuw. Lang duurde deze sneeuwpret …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.