Home / Brummen-Regiobode / Waarschuwing zwemmersjeuk in het Gat van Cortenoever

Waarschuwing zwemmersjeuk in het Gat van Cortenoever

BRUMMEN – De provincie Gelderland waarschuwt zwemmers voor zwemmersjeuk in het Gat van Cortenoever. Er zit een parasiet in het water die zwemmersjeuk kan veroorzaken. De provincie heeft een reeks meldingen van klachten over de jeuk ontvangen.

Zwemmersjeuk wordt veroorzaakt door een parasiet van watervogels. Deze parasiet komt via de uitwerpselen van de vogels in het water terecht. Uit de parasieteitjes komen vervolgens larfjes, die op zoek gaan naar watervogels en via de huid of poten naar binnendringen. Als de larfjes met een zwemmer in aanraking komen, proberen zij de huid van de zwemmer binnen te dringen. De larfjes worden direct door het menselijke afweermechanisme onschadelijk gemaakt. Bij veel mensen ontstaat hierdoor een soort allergische reactie. Dit kan zich bij een eerste contact uiten in lichte jeuk en kleine rode vlekjes. Bij herhaalde blootstelling ontstaan rode vlekjes, die later overgaan in grotere hardere zwellingen van één tot drie centimeter doorsnede. Het jeuken is zeer intens. Doorgaans verdwijnen binnen een week de bultjes en de jeuk weer en de huid herstelt zich volkomen. De aandoening is hinderlijk, maar verder onschuldig.
De aanwezigheid van deze parasiet is een normaal natuurlijk verschijnsel.
Zwemmers kunnen de kans op huidirritatie door de parasiet verminderen door niet te zwemmen in de buurt van veel waterplanten of riet omdat daar veel larfjes kunnen zitten. Ook is het aan te raden na het zwemmen direct goed af te drogen en droge kleding aan te trekken.

Actuele informatie over de zwemwaterkwaliteit is te vinden op www.zwemwater.nl en teletekstpagina 390 en verder van Omroep Gelderland.

Lees ook

Desmond Talla nieuwe trainer van Loenermark

LOENEN – Desmond Talla uit Apeldoorn is de nieuwe trainer van voetbalvereniging Loenermark in Loenen. …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.