Home / Alle-Regiobode / Velp verzet zich tegen snelfietsroute

Velp verzet zich tegen snelfietsroute

VELP – Bewoners van de Zuider Parallelweg in Velp verzetten zich al enige tijd tegen de Snelfietsroute tussen Arnhem en Dieren die door hun straat moet komen. “Een snelfietspad door Velp is onverantwoord”, aldus woordvoerder Mauri Wolff (68).

Een snelle fietsroute met minder kruispunten en verkeerslichten zodat je comfortabel en zonder oponthoud tussen de twee plaatsen kunt fietsen. Dat is het idee van de 17 kilometer lange snelfietsroute die wordt voorbereid tussen Arnhem en Dieren. Het gaat om een gezamenlijk plan van de gemeente Rheden, de gemeente Arnhem en de provincie Gelderland. De snelle route voor fietsers kan deels over de bestaande fietspaden lopen, maar niet overal. Zo moet er een nieuwe onderdoorgang komen onder de A12, is te lezen op www.snelfietsroutesgelderland.nl, een site die wordt beheerd en onderhouden door de Provincie Gelderland. “Deze nog ontbrekende schakel is essentieel voor het welslagen van de route. Hierdoor wordt een nieuwe verbinding gemaakt waar eerst niet gefietst kon worden. Het verkort de afstand tussen Dieren en Arnhem met maar liefst 400 meter. Nu gaan veel fietsers via de Velperweg, dat is een flinke helling en minimaal 2 verkeerslichten extra.”

In het nieuwe plan komt de snelfietsroute vanuit Arnhem in Velp uit op de Zuider Parallelweg. Deze weg wordt ingericht als fietsstraat. Auto’s zijn welkom, maar zijn te gast ten opzichte van de fietser. De bewoners van de Zuider Parallelweg verzetten zich met hand en tand tegen de plannen. Ze maken zich zorgen over de verkeersveiligheid, over het verminderde aantal parkeerplekken en over overlast door criminaliteit. Ook steekt het dat het project 6 miljoen euro gaat kosten ‘terwijl er ik weet niet hoeveel Nederlanders bij de Voedselbank lopen’. Ook vragen de Velpenaren zich af wat het fietsen langs een spoorlijn betekent voor de gezondheid van de fietsers.

Mauri Wolff (68), eigenaar van een van de panden in de straat treedt op als woordvoerder van ‘bijna alle bewoners van de Zuider Parallelweg’: “De weg is te smal voor een snelfietsroute. De trottoirs moeten weg en er komt een parkeerstrook aan de kant van de huizen. Maar de straat staat nu altijd al vol met auto’s tot aan de Brugweg. Ik denk dat dit een levensgevaarlijke situatie wordt.” Wolff denkt dat de snelfietsroute ook weleens meer criminaliteit kan opleveren. “Als het hier ontsloten wordt, zou ik mijn kleinkinderen verbieden er langs te fietsen. Ik heb het vermoeden dat er drugs wordt verhandeld. Ik zie geregeld jongeren hangen langs het spoor (in het verlengde van de Zuider Parallelweg, red.). Op het moment dat het fietspad ontsloten wordt, wordt de drugshandel uitgebreid met Arnhemse klanten.” Bij de gemeente Rheden is niets bekend over de handel in drugs op de bewuste plek.
Twee jaar geleden hield de gemeente een bijeenkomst over de plannen voor betrokkenen in Velp. “De mensen dachten dat het een voorlichtingsavond was, maar het bleek dat de plannen al vaststonden”, vertelt Wolff. Hij denkt overigens ook dat de route niet bijzonder veel gebruikt gaat worden. “Ik ben heel erg voor fietsen en ik vind fietsroutes prachtig maar dan moeten ze wel gebruikt worden.” Volgens hem heeft de provincie Gelderland tellingen gedaan die niet kloppen. “Ik ben bereid om zelf te gaan tellen.”

Wolff en ‘zijn’ groep inwoners hebben alternatieven voor de snelfietsroute bij de provincie neergelegd. De eerste is de snelfietsroute langs bestaande routes te maken, door de Hoofdstraat in Velp of via Presikhaaf. Maar volgens de Velpenaren is het misschien ook mogelijk de route bij binnenkomst in Velp door de Laarweg en de Kerkallee te laten gaan. Wolff blijft zich voorlopig verzetten. “Ik geef niet op. Ik blijf net zo lang protesteren tot ik er bij neer val. Ik ben echt niet iemand die overal tegen is, maar ik ben wel tegen rare dingen. En dit is geldverspilling.”
De gemeente Rheden laat weten op de hoogte te zijn van de visie van de bewoners van de Zuider Parallelweg op de verkeerssituatie. “Op dit moment wordt het tracé door Velp opnieuw bekeken. Bij eventuele nadere uitwerking van de route door Velp worden de inwoners van Velp betrokken. Het doel is een oplossing te vinden die zoveel mogelijk de belangen borgt”, aldus een woordvoerder van de gemeente Rheden. Na de zomer wordt er verder gesproken over vervolgstappen van het project. “Zodra daar meer duidelijkheid over is, worden de inwoners van Velp geïnformeerd.”

Foto: Linda Stelma

Mauri Wolff aan de Zuider Parallelweg in Velp.

Lees ook

Werk aan de winkel opent cadeauwinkel in Rheden

RHEDEN – Werk aan de Winkel aan de Oranjeweg 11 in Rheden heeft onlangs een …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.