Home / Nieuws / Tijdelijk museum over gemeente Rheden in oorlogstijd

Tijdelijk museum over gemeente Rheden in oorlogstijd

VELP – Volgend jaar viert Nederland 75 jaar bevrijding. Ook in de gemeente Rheden worden in dat kader verschillende activiteiten georganiseerd. Eén daarvan is een tijdelijk museum in Velp, met als thema de gemeente Rheden in oorlogstijd. Het pop-up museum wordt ingericht in het voormalige garagebedrijf Du Soleil aan de Hoofdstraat in centrum Velp en opent medio september de deuren. Na 5 mei volgend jaar sluit het museum weer.

Het museum Rheden in Oorlogstijd wordt samengesteld met voorwerpen, verhalen, beeldmateriaal en herinneringen van mensen uit de zeven dorpen van de gemeente. Op 27 juli en op 3 augustus worden in Dieren, Rheden en Velp inzameldagen gehouden, waar mensen materiaal in bruikleen kunnen afleveren en waar ze ook hun verhalen kwijt kunnen. De bijdragen van inwoners worden aangevuld met materiaal uit andere (museale) collecties.

Het initiatief voor het tijdelijk museum Rheden in Oorlogstijd komt van het gemeentebestuur en een comité is momenteel druk in de weer één en ander te realiseren. Als curator is Jean Kreunen uit Hengelo (G) aangesteld. Hij heeft grote ervaring met het samenstellen van collecties over de Tweede Wereldoorlog voor musea. Hij runde jarenlang zijn eigen museum in Hengelo en is ook betrokken bij het oorlogsmuseum Overloon.
Het pop-up museum wordt ingericht langs drie hoofdthema’s uit de dorpen van de hele gemeente. Dat zijn: de periode na de Slag om Arnhem, met onder andere de evacuatie van Arnhem en de opvang van de inwoners in de dorpen van de gemeente Rheden, de hulp aan (Joodse) onderduikers en tenslotte de bevrijding door Engelse en Canadese eenheden op 16 april 1945. Maar ook het dagelijks leven tijdens de oorlogsjaren krijgt een plek in het tijdelijke museum.

Niet alleen voor de collectie van het museum wordt een beroep gedaan op de inwoners van de zeven dorpen van Rheden, ook worden mensen gevraagd die vrijwillig kunnen en willen helpen bij het inrichten van de expositieruimtes en de tentoonstelling en bij het ontvangen van de gasten. Kennis over de Tweede Wereldoorlog is niet echt van belang, wel handige handjes of een gastvrije instelling. Voor die vrijwilligers wordt op 26 augustus een bijeenkomst gehouden op het gemeentehuis in De Steeg.

Het museum Rheden in Oorlogstijd zal tussen september en mei 2020 geopend zijn op vrijdag en zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur en op zondag van 12.00 tot 17.00 uur. Daarnaast zal het museum op afspraak te bezoeken zijn voor groepen uit het onderwijs. Want het museum wil niet alleen de geschiedenis van de jaren 1940 – 1945 tonen, maar ook de jeugd wijzen op de zegeningen van onze vrijheid en de offers die daar 75 jaar geleden voor gebracht zijn. Het museum trekt ook de parallel met de huidige tijd en de gevaren die op de loer liggen voor onze vrijheid.
Naast de museale activiteiten wordt een omlijstingsprogramma georganiseerd met lezingen, muzikale optredens en voordrachten.

Foto: Beeld van de bevrijding van Dieren en Spankeren, op 16 april 1945. Het is één van de thema’s dat in het pop-up museum in Velp een plek krijgt.

Lees ook

Wethouder Gea Hofstede in de strijd tegen armoede: ‘Hulp vragen is écht geen schande’

GEM. RHEDEN – “Zit je in een financieel moeilijke situatie of heb je schulden, vraag …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.