Home / Nieuws / Tentoonstelling toont veranderingen Dierens stationsgebied

Tentoonstelling toont veranderingen Dierens stationsgebied

DIEREN – Het stationsgebied in Dieren is de voorbije jaren ingrijpend veranderd. Door de bouw van de Traverse, maar ook in de decennia daarvoor gebeurde er heel veel in dat deel van het dorp. Dat is goed te zien tijdens de tentoonstelling die in het kader van het 65-jarig jubileum van de Oudheidkundige Kring Rheden-Rozendaal (OHK), komend weekend wordt gehouden in de Dierense Sjoel aan de Spoorstraat.

De tentoonstelling is er één in de reeks ‘Onderweg langs wegen en paden in Ambt Rheden en Heerlijkheid Rozendaal’. Maandelijks wordt een tentoonstelling ingericht in één van de dorpen in de gemeente. Na Ellecom, is nu op vrijdag 12, zaterdag 13 en zondag 14 juli de beurt aan Dieren. Naast de expositie wordt op zondag 14 juli om 13.00 uur ook de dorpswandeling van de OHK gehouden door het gebied waarover het gaat tijdens de tentoonstelling: het stationsgebied.

In februari 1865 werd de spoorlijn van Arnhem naar Zwolle geopend. Het waren de jaren van aanleg van het grootste deel van het spoornet in ons land. Het tracé liep in deze contreien ruwweg langs de randen van de dorpen in Velp, Rheden en Dieren. Enkelspoor, maar al enkele jaren later werd het dubbelspoor. In Dieren werd in dat jaar 1865 ook een station geopend, pas vele jaren later, in 1902, uitgebreid met een eilandperron, feitelijk het huidige station.
Intussen was in 1887 ook de zogenaamde Koning Willem III-spoorlijn geopend, van Dieren naar Apeldoorn. En omdat in 1868 ook het Apeldoorns Kanaal tussen Apeldoorn en Dieren werd geopend, werd het dorp in kort tijdsbestek een knooppunt van wegen en transport. Het kwam de groei en bloei van het dorp ten goede. Er werden huizen gebouwd en nieuwe fabrieken geopend. Niet in het ‘oude’ dorp, maar aan de noordzijde van het spoor, waar de (bouw)grond goedkoper was en royaal beschikbaar. Resultaat was dat de spoorlijn, die was aangelegd keurig langs de rand van het dorp, ineens binnen de bebouwde kom lag. En die doorsnijding van het dorp werd steeds meer een probleem. Zeker toen in 1956 ook nog eens Rijksweg 48 langs het spoor werd doorgetrokken, om de smalle doorgaande wegen door het oude dorp te ontlasten.
Pas de laatste jaren werden met ingrijpende projecten oplossingen gerealiseerd, onder de verzamelnaam De Traverse Dieren. Het verkeer is er blij mee, heel veel mensen in het dorp inmiddels ook, maar feit is wel dat het stationsgebied ingrijpend is veranderd. En precies die veranderingen worden getoond op de tentoonstelling in de Dierense Sjoel in de Spoorstraat.

Namens de OHK wordt de expositie samengesteld door Jeroen van Gessel, Albert Lentink en Wencel Maresch. Laatstgenoemde zal vrijdag om 20.00 uur, na de opening door wethouder Dorus Klomberg, een korte inleiding over het thema houden. De wandeling op zondag – om 13.00 uur vertrek bij De Sjoel – verduidelijkt de veranderingen nog meer.
De tentoonstelling is geopend op vrijdag 12 juli van 20.00 tot 22.00 uur en zaterdag en zondag van 12.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis.

www.oudheidkundigekring.nl

foto:

Deze foto uit het archief van Rijkswaterstaat geeft een goed beeld van de situatie rond het Dierense station in 1970.

Lees ook

Wethouder Gea Hofstede in de strijd tegen armoede: ‘Hulp vragen is écht geen schande’

GEM. RHEDEN – “Zit je in een financieel moeilijke situatie of heb je schulden, vraag …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.