Home / Brummen-Regiobode / Robert de Haan houdt perfecte score vast in DKM
.

Robert de Haan houdt perfecte score vast in DKM

EERBEEK – Karter Robert de Haan heeft zondag 14 juli in Kerpen opnieuw laten zien waarom hij de nummer één is in de OK Junior-klasse van het Duits kampioenschap DKM.

Tijdens de derde ronde van de titelstrijd denderde hij naar zijn derde opeenvolgende winst in de finale. Zijn voorsprong op de nummer twee is navenant: tachtig punten met nog twee raceweekeinden te gaan. Het spreekt voor zich dat het twaalfjarige supertalent uit Eerbeek zijn zinnen heeft gezet op de titel. Weer een overwinning voor Robert dus. Daardoor drong de vraag zich op hoeveel wedstrijden de fabrieksrijder van Energy Corse dit seizoen al heeft gewonnen. “Ik heb geen flauw idee”, zei hij. “Ik weet het echt niet.” Het feit dat hij behalve in het DKM ook in het Kart Academy-kampioenschap aan de leiding gaat, zegt wat dat betreft genoeg. Opvallend is dat de rookie als één van de jongsten totaal geen moeite lijkt te hebben met de overstap. Robert zelf haalde zijn schouders erover op. “Het gaat gewoon goed. Dat is toch mooi?” Tegelijkertijd was hij er van tevoren geenszins zeker van geweest of hij in Kerpen opnieuw kon winnen. “Het niveau in het DKM is behoorlijk hoog en er deden heel veel snelle rijders mee”, aldus Robert.

Zoals bij Robert gebruikelijk is, begon het weekend goed. Ook al was het de eerste keer dat hij met een OKJ-kart op het circuit van Kerpen reed. Tijdens de trainingen meldde hij zich meteen in de top. “We hadden de afstelling niet meteen goed, maar we waren wel meteen snel. De baan ligt me ook goed. Dat is altijd zo geweest. Waarom? Ik heb geen flauw idee. Ik vind het gewoon een leuke baan”, vertelt Robert.

In de kwalificatie had hij echter iets meer moeite met het vinden van het juiste tempo. Robert werd vierde en dat was iets minder goed dan hij had verwacht. “Dat kwam omdat ik in mijn snelle ronde twee keer iemand moest inhalen. Ook hadden we de afstelling iets veranderd. Daarna hebben we die teruggezet”, vertelt hij. Al snel had hij de winnende snelheid terug, wat leidde tot twee overwinningen. In de prefinale reed Christian Ho in de openingsfase op kop, maar al snel wist Robert in een ommezien de eerste plaats te veroveren. “Daarna reed ik bij hem weg en heb ik de race gewonnen. Ik had een klein gaatje op de finish”, vertelt de Gelderlander. Ook in de finale had Robert weinig tegenstand. Die race leek nog eenvoudiger te zijn voor de ontketende jongeling. Van poleposition gestart knalde Robert als eerste door de eerste bocht en pakte in de eerste ronde al een behoorlijke marge op de rest. “Dat kwam doordat ze achter mij aan het vechten waren. Op de finish had ik een best groot gat”, legt Robert uit.

Terugblikkend was hij heel tevreden met zijn optreden op de Duitse piste. “Ik was vooral heel blij dat ik het weer heb gedaan.” Ook was hij blij opnieuw het nodige te hebben geleerd. “Je leert elke race wel wat”, vertelt Robert. “Dingen die je volgende keer anders kunt doen. Je leert wat slimmer of beter is voor de volgende keer”, aldus de jonge racer. Bovendien moest hij twee keer de klus zien te klaren terwijl hij in beide races vrijwel de hele tijd op kop had gereden. Dat is niet zo makkelijk als het lijkt. “Het is zelfs best lastig. Je mag geen fouten maken en je hebt geen richtpunt. Maar als je snel bent, weet je dat je het kunt. Ik was dan ook niet echt gespannen”, laat Robert weten.

Genieten van zijn zege is er voor Robert nauwelijks bij. De volgende ronde van het Europees kampioenschap staat op het programma. Die wordt gehouden op het kartcircuit van Le Mans. Voor Robert inmiddels bekend terrein. “Ik heb er één keer eerder gereden. Dat was dit jaar tijdens het Frans kampioenschap. We kunnen in Le Mans wel winnen, denk ik, want we zijn snel. Kampioen worden is heel lastig op het EK, dus ik ga voor de dagzege”, vertelt Robert.

Foto: Bas Kaligis

Lees ook

Drie kerken vormen samen streekgemeente

KLARENBEEK – Na een lange tijd van voorbereiding, vormen de PKN-gemeenten uit Klarenbeek, Voorst en …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.