Home / Alle-Regiobode / Retrospectief: Het openluchtbad in Dieren

Retrospectief: Het openluchtbad in Dieren

Een heerlijk zomers plaatje van het openluchtbad op Het Nieuwland in Dieren. In 1968 – als deze foto wordt gemaakt – is dat bad voor het tweede seizoen open en het puilt op mooie dagen letterlijk uit van de waterliefhebbers en zonnebaders. Het had een 50 meter wedstrijdbad – bij de opening werd een demonstratie gegeven door Olympisch kampioene Ada Kok – een instructiebad, pierenbadjes en een hele grote licht glooiende zonneweide.

Het bad was in 1967 geopend op het nieuwe sportpark in Dieren Noord. Tot die tijd had het dorp het moeten doen met afgezette stukken water in de IJssel en het Apeldoorns Kanaal. Aan de Lagestraat – op de plek waar nu het Bastion is – was na de oorlog wel een zwembad. In 1950 was dat nog volledig vernieuwd en waren er een betonnen bassin, kleedkamers, een ondiep bad en een waterzuivering gerealiseerd. Maar het water was niet verwarmd en vanwege regelmatige overstromingen van de IJssel moest ieder seizoen weer enorm veel tijd en inspanning worden besteed aan de schoonmaak.

Dat natuurbad aan de Lagestraat sloot bij de opening van Het Nieuwland. De meeste mensen woonden in de nieuwe wijken van Dieren en het was alleen om die reden al handig het zwembad ook in Dieren-Noord te bouwen, als deel van het nieuwe sportpark.
In de gemeente Rheden kon de kon de koek trouwens helemaal niet op in die jaren, want ook in Velp (Beekhuizen) en Rheden (IJsselsingel) bezat de gemeente grote openluchtbaden.
Die kregen echter al snel concurrentie van de open waterplassen in Busloo en Giesbeek, waar mensen ‘in de natuur’ konden recreëren. Het doek voor het Dierense bad viel in 1988. Het naastgelegen overdekte bad (uit 1973) bleef nog wel behouden, maar moest de deuren in 2007 ook sluiten. Ook in Velp sloot het openluchtbad, terwijl het in Rheden met hulp van veel vrijwilligers nog open kan blijven.
De eerder genoemde koek is overigens al lang en breed op in de gemeente Rheden en veel voorzieningen werden afgestoten en/of gesloten.

Lees ook

Retrospectief: Stroperij

Stropen mag dan nu een grote misdaad zijn, rond de vorige eeuwwisseling was dit wel …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.