Home / Alle-Regiobode / Retrospectief: De eerste passerelle in Dieren

Retrospectief: De eerste passerelle in Dieren

Deze week in Retrospectief een bijzonder plaatje uit Dieren. Op deze foto uit 1928 is een wagen te zien met daarop een houten maquette van een brug over het spoor in Dieren. De mannen op de foto voeren actie tegen de tweedeling van het dorp door de spoorlijn. Op het spandoek staat: ‘Overbrugging spoorlijn – het belang voor Oud en Nieuw Dieren’. De maquette op de kar vertoont overeenkomsten met de nieuwe Dierense passerelle, die vorige week feestelijk werd gedoopt in De Hoge Juffer.

Tussen beide momenten liggen 90 lange jaren, waarin het probleem van de tweedeling van het dorp steeds prominenter werd, tot er eindelijk een plan op tafel kwam én werd uitgevoerd dat die tweedeling deels ongedaan maakt. De Traverse en de Hoge Juffer zijn het resultaat.

Het treinstation en de omgeving ondergingen de laatste jaren een zeer ingrijpende verandering. Die transformatie zal ook worden getoond tijdens de expositie die de Oudheidkundige Kring Rheden-Rozendaal houdt op 12, 13 en 14 juli. Dan is in de Dierense Sjoel aan de Spoorstraat in Dieren een overzicht te zien van heden en verleden van de stationsomgeving.

Even terug naar de foto uit 1928, beschikbaar gesteld door Rina van der Velden – Hilverdink. Ze weet op zich niet veel van het plaatje, alleen dat haar vader er op staat. Hij is de derde man van links. De foto is gemaakt aan de Wilhelminaweg, op de plek waar tegenwoordig ijssalon Udine is gevestigd. Het is zichtbaar een bijzonder moment. Niet alleen was het maken van een foto in die jaren niet bepaald alledaags, de mannen hadden zich voor de gelegenheid duidelijk ook in het zondagse pak gehesen.

Maar wie zijn de anderen op de foto? Wie meer informatie heeft kan daarmee terecht tijdens de expositie in De Sjoel. Daar hangt dan ook grotere afdruk van deze foto.

Gashouder in Loenen

In Retrospectief van vorige week beschreven we een stukje geschiedenis over de gashouder bij de rotonde op de grens van Eerbeek en Loenen. We hadden het daarbij over de gashouder in Eerbeek, maar ondertussen is ons ter ore gekomen dat het adres van het bijbehorende woonhuis in Loenen ligt. Het is dus de gashouder van Loenen.

Lees ook

Rick Evers: Emma, Sam en Monique

Monique is mijn held. Zij kent mij helemaal niet en ik ken haar eigenlijk ook …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.