Home / Alle-Regiobode / Philadelphia haalt vlees en groenten bij lokale boeren

Philadelphia haalt vlees en groenten bij lokale boeren

SPANKEREN – Met de symbolische overhandiging van een kistje heerlijke groente werd vrijdag 28 juni de samenwerking tussen Philadelphia Zorg en lokale boerderijen De Meander en De Nieuwenburgt bezegeld. Samen met Stichting Landschapsnetwerk Brummen en de gemeente Brummen zetten de organisaties zich in voor de ontwikkeling van korte voedselketens.

Het project korte voedselketens is een initiatief van Landschapsnetwerk Brummen. Paul Opdam legt uit: “Als bewonerscollectief zetten wij ons in voor een duurzaam landschap. Boeren bedrijven spelen hierin een cruciale rol. We willen met dit project onze ‘eigen’ boeren een betere positie geven en inwoners meer bekend maken met onze lokale producten.”

Korte lijnen zijn hierin belangrijk. Dankzij een eerste subsidie van provincie en EU heeft de gemeente in 2018 een voedselcoördinator aangesteld. Deze heeft de kansen verkend voor korte voedselketens. Met als eerste resultaat de korte keten bij Philadelphia Brummen, dat vanaf deze zomer groente, vlees, zuivel en fruit rechtstreeks gaat inkopen bij boerderijen De Meander in Brummen en De Nieuwenburgt in Spankeren.
Dit heeft meerdere voordelen. “We hebben niet alleen verse en gezonde producten, maar kunnen onze cliënten ook betrekken bij het proces van kopen en bereiden van eten”, zegt Sandra den Hartogh, locatiemanager van Philadelphia in Brummen. “Waar mogelijk kunnen cliënten helpen op het land van de boer door bijvoorbeeld zelf de groenten te oogsten. Maar ook het zelf naar de winkel gaan, producten uitzoeken en helpen met koken is heel waardevol.”

Hoewel er een lange voorbereiding aan ten grondslag ligt, gaat het project klein van start. Sandra den Hartogh hoopt de plannen de komende tijd breder te kunnen uitrollen binnen de zorgorganisatie.
Ook de andere deelnemers aan het project hopen op groei van het project. Niet alleen binnen Philadelphia, maar ook binnen andere zorgorganisaties bijvoorbeeld. Paul Opdam van het Landschapsnetwerk heeft daar alle vertrouwen in: “We zijn in gesprek met andere organisaties en zij volgen absoluut, maar die hebben iets meer tijd nodig.”
Wethouder Eef van Ooijen van de gemeente Brummen hoopt dat andere organisaties, maar ook inwoners van de gemeente geprikkeld zijn om hun boodschappen te doen bij lokale producenten. “Je koopt niet alleen mooie producten, maar steunt ook lokale boeren en draagt bij aan een divers landschap en een gezonde leefomgeving.”

Nu de eerste samenwerking een feit is, wordt er verder gewerkt aan uitbreiding van het netwerk van korte voedselketens. Hiervoor hebben de provincie Gelderland en de Europese Unie onlangs een vervolgsubsidie toegekend.

Foto: Linda Peppelman

Foto: Marrie Nijsingh en Ronnie Horstman van De Meander, Sandra den Hartogh en Jakob Louwen van Philadelphia Brummen en Hans en Tanja Nieuwenburg van Boerderij Nieuwenburgt bezegelen hun samenwerking

Lees ook

Vaccineren senioren bij GGD Noord- en Oost-Gelderland van start

REGIO – GGD Noord- en Oost-Gelderland is dinsdag 26 januari begonnen met het vaccineren van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.