Home / Brummen-Regiobode / ‘Paddestoelenboom’ in de Loenermark

‘Paddestoelenboom’ in de Loenermark

LOENEN – In het natuurgebied De Loenermark in Loenen is sinds kort een bijzondere boom te zien. Men zou het een ‘paddestoelenboom’ kunnen noemen.

Deze kolossale beuk is kort geleden bij een zware storm doormidden gebroken. Een gedeelte van de stam, die is blijven staan, is aan een zijde nog levend met groene takken, maar aan de andere zijde is de stam bezaaid met paddenstoelen: de zogenaamde tonderzwam.
In Nederland en België is de tonderzwam een vrij algemene soort. De schimmel veroorzaakt witrot en tast zo het hout van loofbomen aan. De echte tonderzwam heeft een voorkeur voor berken en beuken, maar komt ook voor op lindes en populieren. Het is een zwakteparasiet, wat wil zeggen dat hij voornamelijk parasiteert op verzwakte bomen totdat ze afsterven, waarna hij verder leeft op het dode hout. De tonderzwam is van groot belang voor de voortplanting van veel insectensoorten, waaronder een aantal zeldzame kevers en sluipwespen. Deze leggen hun eitjes in het vruchtlichaam, waarna de larven zich te goed doen aan het vlees.

De paddenstoelen van de echte tonderzwam worden al sinds de prehistorie door mensen gebruikt. Zo ontdekte men in een zak van Ötzi, een 5300 jaar oude ijsmummie, een voorwerp van gevlochten schimmeldraden van de echte tonderzwam. Uit het vruchtlichaam kan een zachtvilt worden gewonnen, waarvan in het verleden bijvoorbeeld handtassen en hoofddeksels werden gemaakt.In de Schotse Hooglanden werden vroeger schijven van het vrijwel ondoordringbare gedroogde vruchtlichaam gebruikt als vervanging voor leer, onder meer bij het bekleden van schilden.
Het gebruik als tondel is een bekende toepassing van de echte tonderzwam. De kernen van jonge zwammen worden gekneusd tot een pluizige, zachte tondel. Dit wordt gebruikt om vonken op te vangen van een vuurslag, waarna het gemakkelijk vlam vat.

Foto: Martien Kobussen

Lees ook

Eerbeekse brengt gedichtenbundel uit

EERBEEK – 2020, waarin tijden van corona crisis, de wereld op de kop staat, contactberoepen …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.