Home / Doesburg-Regiobode / Oudste rockband van Nederland zwaait af

Oudste rockband van Nederland zwaait af

DOESBURG – Zaterdag 13 juli 2019 was een gedenkwaardige dag in de geschiedenis van de Nederlandse rockmuziek. Na een concert waarin nog één keer alle energiereserves werden aangesproken houden Wil Elissen, Willem van Dooren, Ernst Wernicke, Gé Klap en Miel Groothedde het voor gezien. Na 55 jaar klonken op Podium De Waag in Doesburg de laatste akkoorden. The Jibs zwaaien af. In november en december staan nog drie besloten afscheidsconcerten gepland, de Farewell concerts.

Met een als vanouds swingende ritmesectie als stevige ondergrond zorgden de schijnbaar altijd jong blijvende Jibs afgelopen zaterdagavond 13 juli voor een rumoerige, maar authentieke swingende en gedreven avond. Het repertoire weerspiegelt ook tijdens dit laatste optreden in grote lijnen de muziek waarmee het Doesburgse gezelschap ooit, in 1964, van start ging: The Rolling Stones, The Kinks, The Who, The Animals. Muziek met emotie, waar de blues vanaf druipt. The Jibs zijn in die jaren door hun publiek altijd op handen gedragen. Ooit was er zelfs een eigen fanclub, met echte groupies die hun helden per touringcar achterna reisden.

Het geheim van The Jibs
Hoe The Jibs het zolang met elkaar hebben volgehouden? Volgens gitarist Gé Klap is daar niet echt een geheim recept voor, of het zou het respect moeten zijn dat dat de bandleden voor elkaar hebben. Klap: “Iedereen in deze band speelt de nummers op zijn eigen manier, dat maakt de uitvoeringen tijdens concerten, en de manier waarop wij met de band en met onze muziek omgaan, heel persoonlijk. Ons publiek herkent die persoonlijke touch en waardeert dat; zij voelen de passie waarmee The Jibs spelen.”

Schatbewaarders
De oudste rockband van Nederland bewees zaterdagavond tijdens het laatste liveconcert dat wat er over ze wordt gezegd en geschreven nog steeds waar is: The Jibs zijn ‘de schatbewaarders van de sixtiesrock.’ Waarom dan nu een afscheid? “Het is niet een kwestie van stoppen op het hoogtepunt van een carrière. Maar The Jibs hebben altijd 100 procent willen geven. Zo hebben we dat al die jaren gevoeld, en zo hebben we altijd gespeeld. Nu kunnen we dat nog, maar misschien in de toekomst niet meer. Dat moment willen we vóór zijn, en daarom is dit ons moment voor een afscheid.”

De drie Farewell concerts op Podium De Waag zijn op 29 en 30 november en 1 december 2019. Tickets zijn vanaf 1 september te bemachtigen aan de bar van Stadsbierhuys De Waag in Doesburg.

Foto: Bas Weetink

www.thefarewellconcerts.nl

Lees ook

Stadspartij-taxi naar priklocaties volgeboekt

DOESBURG – Stadspartij Doesburg heeft zich de laatste maanden tijdens de lockdown extra bekommerd om …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.