Home / Rheden-Regiobode / Nieuw beleid voor zonnepanelen in beschermd dorpsgezicht

Nieuw beleid voor zonnepanelen in beschermd dorpsgezicht

GEM. RHEDEN – Villapark Overbeek in Velp, Dieren Zuid en het buitengebied in Laag-Soeren zijn rijksbeschermde dorpsgezichten in de gemeente Rheden. In deze gebieden moeten inwoners voor het plaatsen van zonnepanelen in veel gevallen een vergunning aanvragen op grond van landelijke regelgeving. De gemeenteraad besloot op 25 juni met een nieuw welstandsbeleid dat er meer ruimte moet zijn om plannen goed te keuren.

Sinds 2011 werd alleen een vergunning verleend als de zonnepanelen niet zichtbaar waren vanaf de straat. Dit betekende dat veel inwoners in deze gebieden geen mogelijkheid hadden om panelen op hun pand te plaatsen terwijl ze dit wel zouden willen.
De gemeenteraad heeft daarom nieuw welstandsbeleid vastgesteld. Wethouder Dorus Klomberg: “Het is belangrijk dat er ander beleid is voor het plaatsen van zonnepanelen in de beschermde dorpsgezichten. Beleid waarin meer ruimte wordt gegeven voor het plaatsen van panelen en dat uitnodigt om innovatieve technieken toe te passen. Zo kunnen meer inwoners van onze gemeente hun bijdrage leveren aan de klimaatdoelstellingen.”
In oktober 2018 kregen inwoners de mogelijkheid om te reageren op dit nieuwe beleid. De reacties op de mogelijkheden die met dit nieuwe welstandsbeleid wordt geboden zijn vooral positief. In de periode dat het nieuwe welstandsbeleid kon worden ingezien door inwoners, zijn er 25 verzoeken binnengekomen om een voortoets uit te voeren. Deze verzoeken zijn getoetst op dit nieuwe beleid. Op basis hiervan zouden 70 procent meer vergunningen afgegeven kunnen worden ten opzichte van het oude beleid. Gemeente Rheden kijkt nog wel naar de wijze waarop de panelen gelegd worden en of er echt geen alternatieven zijn op de achterzijde van de woning of op bijgebouwen.

Lees ook

Ik vind: Vogelvrij

SPANKEREN – Elk jaar bezoeken vele ganzen de Broekdijk in Spankeren. Nu zijn ze nog …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.