Home / Brummen-Regiobode / ‘Mark(t) rond de Kark is zoveel meer dan een rommelmarkt’

‘Mark(t) rond de Kark is zoveel meer dan een rommelmarkt’

HOENDERLOO – Zaterdag 6 juli staat Hoenderloo in het teken van de Mark(t) rond de Kark. Het is de 25e editie van deze buitengewoon gezellige rommelmarkt, die steeds belangrijker wordt voor het behoud van de historische Heldringkerk.

Het is inmiddels 25 jaar geleden dat Gerrit van Hunen en Henk Buitenhuis het idee kregen voor de Mark(t) rond de Kark om wat extra inkomsten te genereren voor de Heldringkerk. Inmiddels is de markt uitgegroeid tot een gezellig evenement voor het hele dorp. Wie niet meehelpt, komt zeker even kijken.

Wim Hut is nu voorzitter van de Vrienden van de Heldringkerk èn voorzitter van de commissie die de Mark(t) rond de Kark organiseert. Hoewel de Mark(t) rond de Kark een activiteit is van en voor de Heldringkerk, is volgens Hut heel het dorp erbij betrokken. Tot mensen op de campings aan toe. “Hoewel de geloofsgemeenschap steeds kleiner wordt, vinden alle inwoners van Hoenderloo het wel belangrijk dat de kerk behouden blijft. Hij maakt deel uit van de ontstaansgeschiedenis van Hoenderloo.” Hut doelt daarmee op dominee Otto Heldring, die in 1839 het Veluwse dorp ‘ontdekte’ en het verrijkte met een put, een school en een kerk. “Ook mensen die niet verbonden zijn met de kerk, vinden dat het gebouw moet blijven bestaan”, aldus Hut.
En dat kost geld. Een hoop geld. De kerk ontvangt geen subsidie van de gemeente Apeldoorn en moet het hebben van donateurs en verhuur. “De Mark(t) rond de Kark levert een kleine, maar noodzakelijke bijdrage aan ons budget”, zegt Hut. “De inkomsten dalen doordat de kerkgemeente steeds kleiner wordt, dus is de opbrengst van de markt steeds belangrijker.”

En dus doet het hele dorp mee aan de Mark(t) rond de Kark. Er is een groep vrijwilligers al maanden vooraf druk met het inzamelen van spullen. Deze worden gesorteerd en opgeslagen. Iets dat een paar jaar geleden nog een probleem opleverde. “We konden geen gebruik meer maken van de oude kippenschuur die we ter beschikking hadden en moesten op zoek naar iets nieuws. Dat was niet makkelijk. Het moest groot genoeg zijn, droog en – belangrijk – gratis. Het betalen van huur zou een te groot deel van de opbrengst van de markt wegnemen”, aldus Wim Hut. Gelukkig stelde de gemeente Apeldoorn ‘t Harreltje ter beschikking. Ook helpt de gemeente Apeldoorn bij de afvoer van niet verkochte spullen, deze mogen gratis naar de stort.

Op de dag voor de markt worden de kramen opgebouwd, zodat die klaarstaan als zaterdagochtend in alle vroegte de spullen naar de kerk worden gebracht. Hier staat een groep van zo’n 65 vrijwilligers klaar om alles uit te pakken en te presenteren. Om 10 uur haalt Hut de dranghekken weg – met gevaar voor eigen leven, grapt hij – en stromen de koopjesjagers het terrein op. Rond de kerk staan kramen met diverse spulletjes. In de kerk is een grote boekenmarkt ingericht. In de consistorie is koffie en thee verkrijgbaar met taart, in de voorgaande dagen zelf gebakken door vrijwilligers.

Natuurlijk is de opbrengst belangrijk voor de Heldringkerk, maar volgens Wim Hut zijn de centen lang niet het belangrijkst. “Ik vind het sociale aspect van de Mark(t) rond de Kark nog veel mooier. Voor oudere bewoners is het een uitje. Ik kan er van genieten als ik mensen lekker een praatje zie maken of samen een kopje koffie drinken in de pastorie. De saamhorigheid onder de vrijwilliger is mooi, mensen van alle leeftijden, protestants, katholiek of niet gelovig. We kunnen onze frisdrank inkopen bij de Spar, het pashokje voor de kledingverkoop is de schaftkeet van Hans Essenstam en IJs van Co sponsort ijs voor de verkoop.”

De 25e Mark(t) rond de Kark wordt gehouden op zaterdag 6 juli, van 10.00 tot 14.30 uur in en rond de Heldringkerk. Hut belooft een breed aanbod en vooral een heel gezellige dag.

Lees ook

Klankschalenconcert in Hall

HALL – Op vrijdagavond 18 juni vindt er een klankschalenconcert plaats in het buitengebied van …

One comment

  1. Wat een leuke markt ! Wel verbaasd dat ik als buitenstaander 1 euro voor mijn boeken moest betalen terwijl de mensen voor en achter mij slechts 0,50 betaalden .. alle boeken €0,50 werd er gezegd. Ik heb het zo gelaten en dat is eigenlijk jammer want al kom ik niet uit Hoenderloo en omstreken volgens mij ben ik ook een kind van God . Ik had die extra €1,50 best zo willen betalen maar dit voelt niet goed. Jammer ook 😔

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.