Home / Brummen-Regiobode / Koninklijke Erepenning voor Veluwerijders

Koninklijke Erepenning voor Veluwerijders

DIEREN – Toerfietsclub De Veluwerijders in Dieren vierde zondag 7 juli het 50-jarig bestaan. De Rhedense wethouder van sport, Marc Budel, overhandigde de vereniging bij die gelegenheid een Koninklijke Erepenning. Voorzitter Richard Krupe nam het kleinood in ontvangst en droeg hem op aan alle leden. Dat zijn er momenteel zo’n 175, verdeeld over verschillende klassen.

Toerfietsclub De Veluwerijders werd op 29 mei 1969 in het Dorpshuis in Laag-Soeren opgericht en bestaat inmiddels dus ruim 50 jaar. Op die 29e mei werd een oprichtingsvergadering gehouden met als doel een toerfietsclub op te richten. Vijftien mensen waren present en tijdens die bijeenkomst werd als naam RTC De Veluwerijders gekozen. Dat RTC staat voor Regionale Toerfiets Club. Vrijwel dagelijks worden ritten gereden, die allemaal vertrekken bij Lomar Sportvilla in Dieren. Op vrijdag rijdt een groep dames samen een rit. “En die groep zien we nog verder groeien”, aldus bestuurslid Sjoerd Hanskamp. “Je ziet dat steeds meer vrouwen op de racefiets stappen en ook bij De Veluwerijders groeit die groep gestaag.”
Door de jaren heen heeft de vereniging zich ontwikkeld tot een regionale vereniging met een breed scala aan fietsliefhebbers. Tegenwoordig bestaat de vereniging uit 175 enthousiaste leden. “Een actieve vereniging met een rijke historie”, aldus wethouder Budel. “Het is voor mij dan ook een eer dat ik hen de Koninklijke Erepenning mag geven. Daar mag de vereniging trots op zijn.”

De club heeft fietsmogelijkheden voor elke sportieve smaak en leeftijd, met andere woorden: van de sportieve racefietser tot de rustige toerfietser. De vereniging is vanaf de oprichting aangesloten bij de NTFU (Nederlandse Toerfiets Unie) en betrokken bij de Rhedense Fietsvierdaagse en de toerklassieker Vael Ouwe Tocht. Deze laatste tocht staat op de NTFU lijst gehonoreerd met 4 sterren en wordt benoemd als: ‘extra goed geregeld’. Budel: “De deelnemers komen niet alleen uit heel Nederland, maar ook uit omliggende landen en daarmee worden de Veluwe en de gemeente Rheden breed op de kaart gezet.” Hij noemt de Koninklijke Erepenning dan ook ‘meer dan terecht’.
De activiteiten van de vereniging sluiten volgens de wethouder goed aan bij de onlangs vastgestelde Sportnota. Daarin is veel aandacht voor mensen die graag sportief en gezellig willen bezig zijn, zonder de druk of verplichtingen van competitie.

De Koninklijke Erepenning is een ereteken dat kan worden verleend aan verenigingen, stichtingen of instellingen dan wel aan sportverenigingen. Het symboliseert het respect en de waardering die de Koning heeft voor bijzondere verdiensten van de ontvanger.

Foto: Wencel Maresch

Foto: Veluwerijders-voorzitter Richard Krupe ontvangt de Koninklijke Erepenning uit handen van de Rhedense sportwethouder Marc Budel

Lees ook

Gemeentesecretaris Marcel Klos vertrekt uit Brummen

GEM. BRUMMEN – Marcel Klos, gemeentesecretaris en algemeen directeur, verlaat eind deze maand de gemeente …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.