Home / Nieuws / Jonge generaties bezoeken beruchte kelder van Velpse villa De Kleiberg

Jonge generaties bezoeken beruchte kelder van Velpse villa De Kleiberg

VELP – Met een arm om haar schouder leidt Paul Roelofsen (74) zijn kleindochter naar villa De Kleiberg in Velp. Aan de overkant van de Dennenweg zoemt een filmcamera. Vandaag zal Roelofsen zijn kleindochter Robin (15) en zijn zoon René de kelder laten zien waar gevangen genomen verzetsmensen werden gemarteld om uiteindelijk elders in Velp te worden gefusilleerd.

De filmopnames van dit aangrijpende bezoek zijn bestemd voor het Multimediaproject Helpt Elkander, dat wordt gemaakt in opdracht van Stichting Velp voor Oranje. Er worden korte filmpjes samengesteld van gesprekken tussen jongeren en ooggetuigen van de Tweede Wereldoorlog. De filmpjes kunnen vanaf april 2020 – 75 jaar na de Bevrijding – via YouTube worden bekeken. Op 9 september dit jaar zendt omroep Gelderland alvast een korte documentaire uit, waarin ook de opnames van deze middag te zien zijn.

Paul Roelofsen sr. was een belangrijke verzetsman in Velp die na verraad werd opgepakt op 11 december 1944 en in de kelder van De Kleiberg werd opgesloten. De ramen waren geblindeerd. Hij kraste meteen zijn initialen en datum in de verf van een kast en zette iedere dag een streepje, zodat hij wist welke dag het was. Hem werd na drie dagen te kennen gegeven dat hij op 21 december zou worden gefusilleerd. Hij werd verhoord en gemarteld. Vrienden hoorden hem schreeuwen van pijn. Op 20 december lukte het hem om, met behulp van een tot schroevendraaier geslepen lepel, de schroeven van een balk los te draaien. Via het kelderraam kon hij vluchten.

Robin Roelofsen kent het verhaal van haar bijzondere overgrootvader uit het boek Verborgen in Velp – nooit vertelde verhalen over moed, verzet en onderduikers, dat Gety Hengeveld schreef. Maar ze had nog nooit het huis gezien waar haar overgrootvader gevangen zat. Eerst gaat ze samen met opa Paul Roelofsen naar de kelder. En daarna komt ook haar vader René naar beneden. Vooral voor René is de confrontatie met de streepjes in het hout, de levenstekens van zijn grootvader, emotionerend.

Sinds april wonen Matthijs en Rebecca Somford met hun dochters in villa De Kleiberg. Op deze warme zomerdag genieten ze van de grote tuin met zwembad. Ze kennen de wrede oorlogsgeschiedenis van het huis, “maar het huis kan er niets aan doen”, zeggen ze. “Wij beseffen dat onze kelder een historische plaats is die we met respect in stand zullen houden.” De familie Roelofsen en de filmploeg worden gastvrij en hartelijk door hen ontvangen.
Net zoals Paul Roelofsen sr. indertijd door de familie Wiegman. Op een geleende fiets vluchtte hij in de winternacht van 20 december 1944 naar hun boerderij in Almen. Daar werd hij in april 1945 bevrijd. En toen hoorde hij pas dat op 2 januari zijn vrouw was bevallen van een gezonde baby. Een zoon. Die ze Paul had genoemd.

Foto: Van links naar rechts: filmer Peter van den Ham, bewoner Matthijs Somford en Paul en Robin Roelofsen bij Villa de Kleiberg in Velp

Lees ook

Jutut heeft het zwaar, maar ‘kringloop is onmisbaar’

LOENEN – Kringloopwinkel Jutut in Loenen moest niet alleen een mooie winkel voor tweedehands spulletjes …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.