Iris Jaspers vecht zichzelf op podium NK Paalsport

DREMPT – De 13-jarige Iris Jaspers uit Drempt is, zoals haar moeder het omschrijft, ‘een echt podiumbeest’. Van jongs af aan zoekt zij de schijnwerpers op en als ze op straat loopt doet zij constant lenige dingen. Een paal in de keuken, een hoepel en trampoline in de tuin, Iris kan niet stilzitten.

Nadat zij een beetje was uitgekeken op turnen ging ze op zoek naar een andere sport die bij haar past. “Ik wilde een bijzondere sport, iets wat niet iedereen doet”, vertelt Iris. Ze ontdekte de Paalsport. Haar jarenlange training werd onlangs beloond met een tweede plaats op het NK Paalsport met de Aerial Hoop en achtste plaats bij het onderdeel met de paal.
“Mensen denken al snel aan sexy paaldansen, maar Paalsport is toch echt iets anders’’, vertelt Iris. “Het draait om kracht en flexibiliteit, de moeilijkheidsgraad wordt vaak onderschat’”, vult haar moeder aan. Haar vader moest wel even slikken toen zijn destijds 9-jarige dochter vertelde dat ze op sportief paaldansen wilde gaan, maar inmiddels is hij aan het idee gewend. De reacties van leeftijdsgenootjes zijn vaak wat wisselend. “De jongens moeten lachen en de meiden vinden het leuk en willen het ook’’, vertelt Iris.

Tweede worden op het NK ging zeker niet vanzelf. Vorig jaar deed Iris ook mee met het NK met de Paal, maar dat liep uit op een teleurstelling. Iris had niet veel getraind en kwam erachter dat je er met alleen talent niet komt. “Ik dacht: ik doet het wel even, maar werd elfde.” Iris was erg teleurgesteld over haar prestatie. Haar moeder stelde haar voor de keuze: ‘’Of geen NK meer doen òf er hard voor trainen.’’
Iris koos voor het laatste en vocht zichzelf terug. Ze trainde in de aanloop naar het NK, 5 tot 6 keer per week twee uur en dat betaalde zich uit. Dit jaar deed Iris mee aan twee categorieën: de Aerial Hoop en de Paal. “Voor de paal had ik dit jaar voor het eerst echt zenuwen, ik trilde en liep steeds te ijsberen.” Op de paal werd Iris achtste in haar leeftijdsgroep, een verbetering ten opzichte van vorig jaar, maar toch Iris was niet echt tevreden.
Op de Aerial Hoop behaalde Iris een score van 30.6 en belandde daarmee op een gedeelde eerste plaats. Helaas mocht er maar een deelnemer de eerste zijn. Haar concurrente had een hogere score op de technical deduction en werd daarmee tot winnaar uitgeroepen. Hierdoor liep Iris deelname aan het WK en plaatsing als 4e op wereldranglijst net mis.

Het mooiste aan de sport vindt Iris dat zij haar creativiteit er in kwijt kan. “Bij turnen moet alles zo strak mogelijk, bij Paal- en Aerial sport kan ik mijn eigen choreografie maken.” Met haar trainster, Samantha Polman van Aerial Studio Arnhem, zoekt zij haar muziek uit en stelt zij haar act samen. De aankleding en presentatie verzint Iris helemaal zelf. Zo versierde ze de ijzeren hoepel, die zij gebruikt bij het onderdeel Aerial Hoop, met lampjes en verzon zij een keer een horrorthema bij eerdere wedstrijden.

De Dremptse zet alles op alles om ver te komen in de sport. Ze gaat volgend jaar naar een topsport middelbare school, zodat ze haar trainingen en wedstrijden kan combineren met haar school. In Cirque du Soleil optreden is een van haar grootste dromen. Maar Iris heeft nog een andere missie: “Dat zo veel mogelijk mensen de sport gaan doen!” Als assistent bij de kinderlessen probeert ze jonge sporters te motiveren en door haar instagram account @iris.aeriallistic hoopt ze haar sport nog een stukje meer bekendheid te geven bij iedereen die het maar wil zien.

Foto: Pole Dance Photography by Caroline Demey

Insta: @pixcel.fr

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.