Home / Nieuws / Inzameldag voor museum Rheden in Oorlogstijd

Inzameldag voor museum Rheden in Oorlogstijd

VELP / DIEREN – Na een eerste inzameldag in Velp op zaterdag 27 juli, wordt komende zaterdag 3 augustus in Rheden en Dieren materiaal verzameld voor het tijdelijke museum Rheden in Oorlogstijd. Mensen die interessante spulletjes hebben, kunnen deze tussen 10.00 en 12.30 uur komen brengen in het Dorpshuis in Rheden of tussen 13.00 en 16.00 uur in de Bundel in Dieren.

Nog altijd duiken bijzondere objecten uit de Tweede Wereldoorlog op. Soms bij een verhuizing, soms bij de sloop van een woning of zomaar bij het opruimen van een zolder. Variërend van een stapeltje brieven tot foto’s, dagboeken, documenten of een voorwerp. Deze kunnen een bijzondere kijk geven op een voorbij tijdperk. Musea en instellingen willen voorkomen dat op het eerste gezicht onbelangrijk geachte originelen uit de oorlogsjaren verloren gaan en het publiek bewust maken van het belang dit materiaal als erfgoed van de oorlog te bewaren.

Het comité Rheden in Oorlogstijd is op zoek naar dat materiaal en de verhalen uit de oorlog. “Het is de bedoeling dat wij met al deze losse aanwinsten interessante en lokale onderwerpen over de oorlog kunnen belichten. De documenten en objecten gaan het verhaal van de gemeente Rheden en haar zeven dorpen in oorlogstijd vertellen. Maar ook verhalen die aan ú verteld zijn horen wij graag”, aldus het comité.
Iedereen die iets bijzonders heeft, kan dit zaterdag langs komen brengen. De conservator van het museum, Jean Kreunen, is aanwezig om het materiaal te bekijken en mogelijk ontbrekende informatie te geven. Ook geeft hij advies over het behoud van het materiaal. Wie dat wil, kan het materiaal in bruikleen geven voor de expositie of overdragen aan de conservator, zodat het ook naderhand bewaard blijft.

Wie niet in de gelegenheid is om zelf te komen, kan een afspraak maken door een e-mail te sturen naar collectierhedeninoorlogstijd@gmail.com.

Lees ook

Jutut heeft het zwaar, maar ‘kringloop is onmisbaar’

LOENEN – Kringloopwinkel Jutut in Loenen moest niet alleen een mooie winkel voor tweedehands spulletjes …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.