Home / Rheden-Regiobode / Ik vind: Vrijwilliger zijn in Rheden

Ik vind: Vrijwilliger zijn in Rheden

Vrijwilligers zijn de olie waar de maatschappij deels op draait. Zo ook in onze gemeente Rheden. Vele vrijwilligers zijn actief bij diverse verenigingen of maatschappelijke organisaties. Maar er zijn ook mensen die op eigen initiatief iets willen ter verbetering van het aanzien van dorp en of gemeente.
Tijdens raadsvergaderingen van de gemeenteraad van Rheden wordt bij nieuwe ontwikkelingen het woord vrijwilliger meermalen gebruikt, in de zin van ‘wat kunnen wij van de vrijwilligers vragen?’ Niet verkeerd natuurlijk, maar vrijwilliger worden gaat nog wel, maar vrijwilliger zijn is een tweede in de gemeente Rheden.
Twee voorbeelden: een groep dames die zich bezig houden met mozaïeken, hadden het idee om een betonnen bank te maken met het wapen van Rheden hierin verwerkt en deze te plaatsen bij de entree van het dorp Rheden. Maar helaas, door de regels waarop gewezen werd door de gemeente werd het op de lange baan geschoven. Het zou niet passen in de ontwerpen van de zuidflank waar de gemeente aan werkte. Na een lange tijd van wachten voor de dames zou er toch een mogelijkheid zijn voor een bank. Maar door de tijd die inmiddels is verstreken, is het enthousiasme bij de dames zover gedaald dat zij te kennen hebben gegeven ervan af te zien. De dorps wethouder reageert met: “Wij hebben nog een poging gedaan, maar de dames haken af.”

Een tweede is de kinderboerderij in Rheden. De vele vrijwilligers hebben 15 jaar de kar getrokken om met beperkte middelen en sponsorgeld de kinderboerderij in stand te houden. Ook een lokale politieke partij heeft hier een steentje aan bijgedragen door te helpen met het plaatsen van een hek. Maar helaas is na 15 jaar het doek gevallen voor de kinderboerderij, alle inzet van 15 jaar vrijwilligerswerk ten spijt. Ook hier tellen blijkbaar alleen de regels die de gemeente hanteert, zo was te lezen in de krant. Het zal een gemis worden voor het basisonderwijs, want de workshops die gegeven werden aan de leerlingen zijn nu ook voorbij.

Een dringende oproep aan college en gemeenteraad: haal alles uit de kast om de vrijwilligers niet weg te jagen, maar probeer ze enthousiast te maken en te houden. Kijk niet alleen naar wat niet kan, maar vooral naar wat er wel kan en dat in goed overleg met betrokken vrijwilligers.

Dick Jurriens,
Rheden

Lees ook

Dieren West gaat voor woningisolatie en groene tuinen

DIEREN – Inwoners van de wijk Dieren West kunnen meedoen aan diverse acties om de …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.