Home / Brummen-Regiobode / Ik vind: Uitzicht op patatfabriek

Ik vind: Uitzicht op patatfabriek

Vanuit Leuvenheim brengt een favoriete wandeling me via de Schansweg richting de IJssel, waar men vanaf de dijk een gaaf rivierenlandschap voor zich ziet liggen; met rivierbossen bij de Gelderse Toren, de kerktorens van Bronkhorst en Steenderen, de weilanden, heggen en houtwallen. Tot voor kort gaaf, want sinds enige tijd dringt zich een enorm monsterlijk wit glimmend gebouw zich aan de horizon op.
In Steenderen wordt in hoog tempo het nieuwe vrieshuis van Aviko gebouwd: 35 meter hoog. De bouw van deze lelijkheid heeft het dorp Steenderen gespleten in voor- en tegenstanders. Tegenstanders, verenigd in de belangenvereniging Uit-Zicht, hebben de strijd verloren. De Raad van State heeft hun bezwaren van tafel geveegd. Reeds in 2015 had de gemeente Bronkhorst al toestemming voor de bouw gegeven. Ook de provincie ging akkoord. Dit besluit raakt ook de bewoners van naburige gemeenten – zoals die van de gemeente Brummen aan de overkant van de rivier. Het raakt het belang van de recreanten en de het toerisme sector. Het raakt generaties na ons. Uitzicht en horizon zijn van iedereen; een onvervreemdbaar recht.

Aviko is een belangrijke werkgever in de regio. Het vasthouden van bedrijvigheid is een voorwaarde voor een vitale lokale samenleving, vooral in het oosten van Nederland. Ook degenen die zich verenigd hebben in Uit-Zicht stellen dat Aviko een economische factor van betekenis is. Men verzet zich niet tegen de bouw van een vrieshuis als zodanig. Bewoners hebben serieus werk gemaakt van een alternatief voorstel om het vrieshuis beter in te bedden in het landschap. Het belang van het landschap en de bevolking, die hier óók leeft en werkt, blijkt echter consequent het onderspit te delven. Zoals iemand in een reactie reeds schreef ‘Geen visie vanuit de politiek op het landschap levert deze verrommeling’.

Gemeente en provincie hadden aanvullende eisen kunnen stellen om de schade voor het landschap te minimaliseren – bijvoorbeeld door grenzen te stellen aan de hoogte c.q. te bedingen dat een deel van de toren ondergronds gerealiseerd zou moeten worden. En waarom in het huidige agressief blikkend wit uitgevoerd?. Zacht blauw-grijs of groen hadden de toren enigszins helpen camoufleren. Het zou de gemeente Bronckhorst sieren als men nu afdwingt dat Aviko zo snel mogelijk een professioneel plan indient voor inpassing van dit ‘Fremdkörper’ in de (wijde) omgeving.

Paul Wolvekamp,
Leuvenheim

Lees ook

Gemeentesecretaris Marcel Klos vertrekt uit Brummen

GEM. BRUMMEN – Marcel Klos, gemeentesecretaris en algemeen directeur, verlaat eind deze maand de gemeente …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.