Home / Nieuws / Hoe Heel Holland Bakt Victors leven op zijn kop zette

Hoe Heel Holland Bakt Victors leven op zijn kop zette

DIEREN – In 2016 deed Victor Smeets uit Dieren mee met het populaire televisie programma Heel Holland Bakt. Tot zijn grote verbazing schopte de nog maar net begonnen hobbybakker het tot de vierde uitzending. Een paar jaar later heeft Victor zijn leven omgegooid en begint hij zijn eigen desembakkerij.

Toen Victor meedeed aan Heel Holland Bakt, was hij nog maar net bezig met bakken. “Ik ging er behoorlijk onervaren in, maar heb er zó van genoten en veel geleerd.” Elke aflevering moest Victor laten zien wat hij kon, maar na de vierde uitzending moest hij het strijdtoneel verlaten. “Ik was heel blij met hoe ver ik het had geschopt. Blijkbaar had ik toch wel aanleg.”

Maar toen was het avontuur voorbij en moest Victor terug naar zijn ‘gewone’ leven op de personeelsadministratie. “Ik had het niet meer naar mijn zin. Ik had in het bakken mijn passie gevonden en het bleef maar in mijn achterhoofd sluimeren dat ik er meer mee wilde doen. Ik bezocht een open dag van een fantastische opleiding aan het Bakery Institute in Zaandam. Maar ik heb een gezin en had een veilig vast contract. Dan gooi je niet zo snel het roer om.”
Maar toen kwam het moment dat de verzekeringsmaatschappij waar Victor werkt moest reorganiseren. “Ik moest op mijn eigen functie solliciteren, waar ik eigenlijk al niet meer op mijn plek zat. Ik heb het bedrijf gevraagd of ze bij wijze van ontslagvergoeding niet de opleiding in Zaandam wilden betalen en daar gingen ze mee akkoord. Ik kon twee negenweekse opleidingen doen: patisserie en boulangerie – gebak en brood.”

Taart in de trein

En zo vertrok Victor naar Zaandam. Een hele onderneming. “De eerste trein in Dieren vertrekt niet vroeg genoeg om op tijd in Zaandam te zijn. Dus fietste ik ‘s ochtends vroeg naar Arnhem om daar op de trein te stappen. Op dinsdag en donderdag kon ik overnachten bij bekenden, de overige dagen van de week maakte reis naar huis ik met tassen vol baksels. Ik heb heel wat vrienden gemaakt in de trein.”

Nadat de Dierense bakker de cursus patisserie afrondde, ging hij verder met boulangerie. En daar viel alles op zijn plek. “Brood is zó spannend, en desembrood helemaal. De chemische processen in het deeg zijn zo mooi. Zodra je bloem en meel mengt, gaat het leven en ben je als bakker de controle kwijt. Je kunt alleen proberen het proces te sturen.”

Het werken met desem maakt het broodbakken volgens Victor alleen maar mooier. Bij desem wordt geen gebruik gemaakt van gist, maar rijst het brood door natuurlijke fermentatie van het deeg. “Het is een langzaam proces waarbij de smaak zich ontwikkelt. Je maakt de ene dag het deeg, de volgende dag ga je pas bakken. Je krijgt dan heel luchtig brood met een lekkere structuur en een knapperig korstje. En tot tegenstelling wat veel mensen denken, is desembrood niet zuur.”

Het Goede

Ruim een jaar geleden behaalde Victor zijn diploma’s. Hij greep elke gelegenheid aan om ervaring op te doen; werkte een paar dagen mee bij Bakkerij Teunissen in Velp, kon meekijken bij de top-patissier Van Wely in Amsterdam en hielp zijn oom – vroeger bakker van beroep – onder andere bij een dagbesteding voor jongeren in de bakkerij van Nollen in Lochem, die niet meer door de bakker zelf in gebruik is. Ondertussen kreeg Victor steeds meer vraag uit de buurt naar zijn brood. “En zo ontstond mijn idee: in de bakkerij in Lochem ga ik mijn desembrood bakken: wit, volkoren, meergranen en spelt. Dit wordt verkocht bij de Spar in Dieren. Ook wil ik broodabonnementen gaan aanbieden.” Victor bakt zijn brood met meel van akkerbouwer Steverink in Silvolde, dat wordt gemalen bij de molen in Vragender. De bakker gaat zijn brood verkopen onder de naam Het Goede. “Het is mooi, gezond brood, dat past bij een gezonde leefstijl. Desembrood is beter verteerbaar en verzadigt meer.”

Victors brood wordt vanaf 1 juli verkocht bij de Spar in Dieren. Om iedereen zijn brood te laten proeven, is de bakker daarom zaterdag 29 juni de hele dag present in de winkel. “Ik kan je dan alles vertellen over desembrood en hoe het gemaakt wordt. Brood is meer dan begeleiding van je kaas.” In de nabije toekomst kan iedereen bij Victor een broodabonnement afsluiten via de site www.het-goede.nl, die binnenkort online komt.
Ondertussen start hij per 1 juli ook met een andere uitdaging: “Ik ga werken bij Bakkerij Hengelo Gelderland, waar mensen werken met een verstandelijke beperking. Heel leuk om te doen en wat zekerheid is ook niet vervelend. Mensen zeggen wel: er moet toch ook brood op de plank komen. Maar daar zorg ik zelf wel voor. Nu het beleg nog!”

Lees ook

Drie kerken vormen samen streekgemeente

KLARENBEEK – Na een lange tijd van voorbereiding, vormen de PKN-gemeenten uit Klarenbeek, Voorst en …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.