Home / Doesburg-Regiobode / Gemeente Doesburg wil verkeersluwe binnenstad

Gemeente Doesburg wil verkeersluwe binnenstad

DOESBURG – De binnenstad van Doesburg gaat flink op de schop. Zo moeten onder andere autoluwe winkelstraten in het toeristenseizoen, een bewaakte fietsenstalling en de terugkeer van historische lijnen op de straten ervoor zorgen dat de binnenstad straks voor iedereen leefbaar is. ”Alleen voor de toeristen die de binnenstad met de auto willen verkennen is straks geen plaats meer, die moeten de auto aan de rand van Doesburg zetten en met de benenwagen verder”, vertelt wethouder Birgit van Veldhuizen.

”We vinden het belangrijk om een goede balans te vinden tussen de wensen van ondernemers, toeristen en bewoners’’, licht wethouder Van Veldhuizen toe, na het vertrek van wethouder Mulder kreeg zij het project ‘Vitale binnenstad’ in haar portefeuille. De afgelopen tijd zijn er ontwerpschetsen gemaakt voor de winkelstraten (Kerkstraat, Ooipoortstraat en Meipoortstraat) en de Kloostertuin. Een klankbordgroep gaf inbreng voor de plannen. In september worden de plannen aan de inwoners gepresenteerd.

Het meest controversiële punt uit de plannen is ongetwijfeld het weren van auto’s uit de winkelstraten. Als het aan de wethouder ligt rijden daar in het toeristenseizoen tussen 9.00 en 18.00 uur geen auto’s meer. Een beslissing die volgens haar onvermijdelijk is. ‘’De situatie is in de zomer niet meer veilig’’, aldus de wethouder. ”Het grote aantal toeristen in combinatie met het verkeer door de straten leidt tot gevaarlijke situaties.” De meningen over het weren van de auto’s uit de winkelstraten waren verdeeld in de klankbordgroep, maar een meerderheid was voor de maatregel.

Een ander probleem in de binnenstad van doesburg is het stallen van fietsen, de grote hoeveelheid fietsen verspreid over de stad vormen obstakels voor voetgangers. Een bewaakte fietsenstalling is onderdeel van de plannen.
Ook het straatbeeld gaat veranderen als de plannen doorgaan. Zo verdwijnen de paaltjes, komen de historische lijnen weer terug in de straten, is er plek voor ondernemers om terrassen of kraampjes buiten te zetten en kan iedereen midden op straat lopen door het autoluwe karakter.

Aan het gehele project hangt wel een prijskaartje van 4,4 miljoen euro. 3,15 Miljoen is al gereserveerd binnen de begroting, maar voor de laatste 1,25 miljoen hoopt de wethouder op de steun van de raad. De afgelopen maanden werd er tevergeefs beroep gedaan op de subsidiepot van de provincie Gelderland. Om het project door te laten gaan moet de raad de portemonnee trekken. In het najaar wordt deze kwestie voorgelegd. Wethouder van Veldhuizen heeft echter goede hoop. ”Het riool moet vervangen worden, dus de straat moet sowieso open. Dat is een mooi moment om de binnenstad verder aan te pakken. De Doesburgers zijn trots op de binnenstad en willen hierin investeren, de raad vertegenwoordigt deze inwoners.” Als het geld beschikbaar komt, wordt er in het najaar van 2020 gestart met de werkzaamheden. De verwachting is dat het project in 2022 wordt afgerond.

Foto: De Kerstraat zoals deze er in de toekomst moet uitzien

Lees ook

VV Dieren zoekt nieuwe speelsters

DIEREN – Het eerste dameselftal van vv Dieren is op zoek naar nieuwe speelsters. Het …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.