Home / Doesburg-Regiobode / Expositie orthodoxe Iconen in Doesburg

Expositie orthodoxe Iconen in Doesburg

DOESBURG – In de Martinikerk in Doesburg is van dinsdag 16 juli tot en met zondag 11 augustus een tiental bijzondere iconen te zien. Deze zijn gemaakt door predikant, beeldend kunstenaar en icoonschrijver Thea Bouwman.

In de afgelopen jaren heeft Bouwman zich ontwikkeld tot een ervaren en bevlogen icoonschilder. “Tijdens mijn predikantschap ontdekte ik het schilderen van iconen. Onder de bezielende leiding van Martin Mandaliev leerde ik de technieken van het schilderen van deze ‘Vensters op de Eeuwigheid’. Geplaatst in de iconostase, de beeldenwand in Oosters Orthodoxe kerken, fungeren deze beeltenissen als het raakvlak tussen de aardse en de hemelse werkelijkheid. De afbeelding nodigt uit om als het ware door de icoon heen te kijken naar het beeld er achter van God, Jezus, Maria of het Bijbelverhaal. Een icoon is dus geen illustratie, geen plaatje bij de werkelijkheid en ook niet iets om te aanbidden.. Wel scheppen ze ruimte voor verstilling, gebed en geloof. Zo laten iconen zien dat God nog altijd, hoe dan ook, present wil zijn in ons leven.”

Deze expositie geeft een unieke gelegenheid om voor het eerst of opnieuw kennis te maken met deze bijzondere vorm van kerkelijke kunst. De iconen zijn te zien tijdens de openingsuren van de Grote of Martinikerk te Doesburg: maandag tot en met zaterdag tussen 14.00 en 17.00 uur en iedere eerste zondag van de maand van 13.30 tot 16.30 uur.

www.theabouwmaniconen.nl

Lees ook

Doe mee aan Bronckhorst Spreekt

GEM. BRONCKHORST – De gemeente Bronckhorst peilt via het inwonerspanel Bronckhorst Spreekt de mening van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.