Home / Nieuws / Eikenprocessierups verspreid door storm

Eikenprocessierups verspreid door storm

RHEDEN – In de maanden mei tot augustus kan de eikenprocessierups voor veel overlast zorgen. Het diertje komt op veel plekken voor en de brandhaartjes van de rups kunnen irritatie aan de huis, luchtwegen en ogen veroorzaken bij mens en dier.

Om de overlast zoveel mogelijk te beperken, neemt de gemeente Rheden maatregelen. Dit jaar zijn er meer meldingen dan normaal door de storm van 4 juni en daardoor duurt het langer voor de rups overal is bestreden. Door de wind, omgevallen eiken en afgebroken takken zijn de rupsen meer verspreid dan andere jaren. Rupsen die uit een boom vallen, kruipen vaak alleen verder. Een eikenprocessierups zoekt altijd een nest of andere eikenprocessierupsen op.

In april en mei spuit een gespecialiseerd bedrijf preventief op specifieke locaties. Bij eiken waar toch nog rupsen in zitten en bij eiken die niet preventief behandeld zijn, vindt een mechanische bestrijding plaats. Denk daarbij aan opzuigen, verbranden of plukken en in dichte vaten afvoeren. Tot oktober blijft de gemeente controleren en waar nodig nabehandelen.
De gemeente Rheden bestrijdt de rupsen ook op ‘natuurlijke wijze’. Hiervoor heeft de gemeente dit jaar op drie locaties in totaal 95 mezenkasten aan eiken gehangen. Van mezen is bekend dat ze veel eikenprocessierupsen eten.

De gemeente adviseert mensen de rupsen niet aan te raken en takken met rupsen te laten liggen. Wie een nest ziet, kan dit melden via www.rheden.nl/epr of door een telefoontje naar de gemeente. Op deze site is ook een lijst te vinden van bomen die behandeld worden en locaties waar de rups is aangetroffen.

Lees ook

IJspret aan de Doesburgse dijk

Deze week een plaatje van een beeld dat we bijna niet meer kennen: ijspret. Schaatsen …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.