Home / Brummen-Regiobode / Eerbeekse beek blauw-wit door lijm

Eerbeekse beek blauw-wit door lijm

EERBEEK – Het waterschap Vallei en Veluwe kreeg vrijdag 5 juli meldingen van een vreemde blauw-witte kleur in de Eerbeekse beek ter hoogte van de Hardewijkerweg. Na laboratoriumtests bleek het om een lijmstof te gaan. Het kostte honderden vissen het leven.

De verkleuring stroomde met de beek mee in de richting van de Voorstondense beek in Brummen. Het waterschap damde het water af en pompte het verontreinigde water af. De brandweer spoelde extra water door de beek om deze door te spoelen. Vervolgens werd het water nogmaals weggepompt. Het waterschap heeft monsters van het water naar het lab gestuurd.
Dat was te laat voor honderden vissen, die omkwamen door de vervuiling.

Dinsdag maakte het waterschap bekend dat in de monsters een synthetische lijmstof aangetroffen was, afkomstig uit een industrieel productieproces. Het waterschap spreekt van een incident en is in gesprek gegaan bij het bedrijf waar de lijmstof vandaan kwam, om maatregelen te treffen. Met het leegpompen en schoonspoelen van de beek is de vervuiling weggehaald. Het waterschap bleef wel de kwaliteit van het water dagelijks monitoren afgelopen week.

Lees ook

Gemeentesecretaris Marcel Klos vertrekt uit Brummen

GEM. BRUMMEN – Marcel Klos, gemeentesecretaris en algemeen directeur, verlaat eind deze maand de gemeente …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.