Home / Alle-Regiobode / Een Stief Kwartiertje: Toekomstvisie

Een Stief Kwartiertje: Toekomstvisie

Veel mensen vinden het nadenken over de toekomst een alleraardigst tijdverdrijf, politici maken er zelfs hun beroep van. Het is natuurlijk ook een interessante bezigheid om je fantasie ongebreideld op de toekomst los te laten, vooral omdat het over het algemeen nogal vrijblijvend is vanwege de altijd aanwezige onzekerheid. Professionele plannenmakers geloven natuurlijk niet in vrijblijvendheid.
Zo is men in Doesburg nu diepgravend aan het nadenken hoe het stadje er in 2040 uit moet zien. Het houdt de politieke gemoederen bezig met als belangrijkste vraag of Doesburg tegen die tijd nog zelfstandig zal zijn. Twijfel en onzekerheid staat gelijk aan politieke zelfmoord, dus klinkt uit bijna alle politieke hoeken en gaten dan ook dat Doesburg eeuwig zal blijven bestaan als een soort onafhankelijke stadstaat, zoals ze al eeuwen bestaat. Alleen het CDA houdt nog een slag om de christelijke arm, wellicht heeft God andere plannen met Doesburg.

Het ontwikkelen van de toekomstvisie kost ruim 70 mille en de verwachting is dat Doesburg er niet failliet aan zal gaan, want aan je toekomstvisie failliet gaan is als overlijden onderweg van je huisarts naar de apotheek waar net het wondermiddel op kosten van de zorgverzekeraar is gearriveerd. De provincie betaalt de helft mee, dus moet men alert zijn dat die niet voor de helft mee bepaalt.
Wellicht neemt Doesburg een voorbeeld aan Rozendaal dat steeds alle aanslagen van omliggende gemeenten heeft afgeslagen. Heb je bij Rozendaal nog het idee dat je na de verovering ervan een paar miljoen zo in de gemeentekas laat vloeien, bij Doesburg moet je een paar miljoen meenemen, want de cultuurhistorische binnenstad brengt weliswaar veel toeristenbelasting op, maar die verdwijnt even snel weer in het herstel van de permanente afbrokkeling van dezelfde cultuurhistorie.

Zoals gezegd is het ontwikkelen van een toekomstvisie een geliefde bezigheid van politici, omdat die graag hun voetafdruk in de eeuwigheid plaatsen. Pessimisten en zwartkijkers worden daarbij altijd geweerd, want de toekomst moet perspectiefvol zijn. Men noemt daarbij natuurlijk wel de nodige hindernissen, mogelijke tegenvallers en onzekerheden, maar die worden verheven tot uitdagingen en kansen. Zo wacht Eerbeek al jaren op de beloofde toekomst, maar is het wachten op het bedrag dat de provincie als bijdrage op het lokaal veelvuldig voorhanden zijnde papier wil zetten.
En zo krijgt Dieren een structuurvisie waarin een herkenbare as door het dorp getrokken wordt, waardoor toeristen al fietsend van het veer naar de speeltuin de dorpseconomie een geweldige impuls moeten geven. Het kan, maar je hebt er veel fantasie en fraaie vergezichten voor nodig.

Ik noem dorpsplannen, toekomst- en structuurvisies of welke fraaie benaming men er ook aan wil geven, vrijblijvend, omdat het altijd maar afwachten is wat ervan gerealiseerd kan worden. Mensen voor wie de plannen bedoeld zijn moeten er immers deelgenoot van zijn. Het gaat altijd om ambities versus realiteitszin versus draagvlek versus geld.
Het Apeldoorns Kanaal staat wellicht symbool voor enthousiaste plannenmakerij. Ruim 25 jaar heeft de Stichting Apeldoorns Kanaal intensief maar hopeloos veel actiegevoerd voor het bevaarbaar maken van het kanaal; leuk initiatief maar geen geld; het was voorspelbaar. Met de Stichting Beleef het Kanaal gaat men nu het kanaal een beetje bevaarbaar maar heel beleefbaar maken. Plannen maken is de troost die wij mensen onszelf geven. En dat blijft, ook voor Doesburg en ook tot na 2040.

Lees ook

Onderzoek UvA en Natuurmonumenten naar effect van droogte op natuur

REGIO – De Universiteit van Amsterdam en Natuurmonumenten doen de komende jaren samen onderzoek naar …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.