Home / Alle-Regiobode / Een Stief Kwartiertje: Nog meer stof

Een Stief Kwartiertje: Nog meer stof

Vorige week schreef ik over stikstof, of liever over het teveel aan stikstof, want stikstof zelf is geen probleem, maar de overvloed ervan bedreigt niet alleen de natuur, maar het gooit ook heel wat projecten plat, want die worden de pas afgesneden dankzij PAS, het Programma Aanpak Stikstof. Het land gaat op slot, jammeren de partijen die allerlei plannen willen uitvoeren. Leve de PAS, roepen de partijen, die PAS als redding zien voor de natuur. Het heeft heel wat stof doen opwaaien en het veroorzaakt links en rechts enige opschudding, zo ook bij mij.

Aangezien PAS toepasselijk is op de uitbreiding van veel plannen in de infrastructuur, als ook bij de landbouw en veeteelt en dan met name bij de megastallen vanwege de hoge uitstoot, was ik in de veronderstelling dat die ook van toepassing zou worden verklaard op de te bouwen megastal in Ellecom. Bij nader onderzoek bleek echter dat de Raad van State alle bezwaren tegen de bouw inmiddels heeft afgewezen, maar dat betekent nog niet dat de megastal er sowieso komt. Wellicht dat het Europese Hof nog roet in het schone water van het bronbos gooit. Er is kennelijk ook een omgevingsvergunning en een aanpassing van het bestemmingsplan vereist en daarbij kunnen de uitspraken van het Europese Hof en de Raad van State inzake stikstof een rol spelen. Voor- en tegenstanders wachten af.
Ik ben geen voorstander van megastallen, omdat ik vind dat dieren buiten moeten leven; het zijn nu eenmaal dieren. We kunnen wel zeggen dat koeien en varkens gedomesticeerd zijn, maar we laten ze niet toe in onze huiskamer, dus als we willen dat ze nog enig natuurlijk gedrag vertonen moeten ze in de buitenlucht verblijven. Megastallen zijn vleesfabrieken, hoe je het ook wendt of keert.
De besluitvorming die is voorafgegaan aan de komst van de megastal is wellicht zorgelijker dan de megastal zelf. Wethouder Olland beklonk de zaak op voorhand tegen de visie van haar eigen partij D’66 in, rommelde het door de inspraakprocedure en de gemeenteraad en vertrok overhaast, nadat ze het cadeau van de graaf van Middachten in ontvangst had genomen.

Nu het land op slot dreigt te gaan, na de laatste uitspraak van de Raad van State, moeten we afwachten hoe de politiek hierop gaat reageren. D’66 en ChristenUnie willen een pas op de plaats en dan een fundamentele herbezinning, terwijl de VVD met hun geliefde snelheid van 130 km door wil met alle projecten, Lelystad voorop. Het CDA is van nature de landbouwpartij van het land en al is de veestapel verantwoordelijk voor 40 procent van de stikstofuitstoot wil ze niets weten van inkrimpen. Te pas en te onpas zal stikstof voortaan komen aanwaaien.

We behoren tot de grootste producenten en exporteurs ter wereld van veeteelt- en landbouwproducten en verdienen daar heel veel geld mee. De winsten worden niet of maar voor een deel besteed aan de gevolgen c.q. de schade die deze productie met zich meebrengt, hoewel we ons daarentegen wel meer bezinnen op de kringlooplandbouw. We betalen echter heel weinig voor ons eten dat we veelal met onze auto halen en dat moet allemaal kunnen in ons kleine landje. Daartussendoor recreëren we massaal in de overgebleven ruimte. Dat gaat ten koste van de natuur, want in het krachtenspel tussen ecologie en economie wint nog steeds de economie. Er moet dus een pas op de plaats komen. De Veluwezoom mag niet verstikken noch verstoffen.

Desiderius Antidotum

Lees ook

Onderzoek UvA en Natuurmonumenten naar effect van droogte op natuur

REGIO – De Universiteit van Amsterdam en Natuurmonumenten doen de komende jaren samen onderzoek naar …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.