Home / Alle-Regiobode / Een Stief Kwartiertje: Duurzaam Rozendaal

Een Stief Kwartiertje: Duurzaam Rozendaal

Rozendaal wil nog groener worden dan ze al is. Dat betekent niet dat ze er nog meer bomen moeten gaan planten, want dan zouden ze hun eigen bos niet meer kunnen zien, en ook niet dat ze een groter deel van de Posbank gaan annexeren om daar stiltegebied van te maken, dat zou weer te veel lawaai veroorzaken in de omgeving. Nee, Rozendaal wil haar eigen groene energie gaan opwekken en heeft inmiddels de Uitvoeringsagenda Energietransitie opgesteld en aangenomen. Dat is een goede zaak. Daarnaast krijgt het dorp dit jaar ook nog een duurzame energiecoöperatie met de toepasselijke naam ZonneRoos. Elke Rozendaler kan er zijn of haar eigen energie opwekken en men kan ook investeren in de duurzame maatregelen van de buren. Er is nog weinig uitgevoerd en menig zonnepaneel moet nog geplaatst worden, maar in Rozendaal barst het nu al van de energie; het is eerdaags klimaat- en toekomstbestendig en het wordt daardoor wellicht zelfs overnamebestendig.

Het gaat financieel goed met Rozendaal, zoals dat bij een groot gedeelte van de bewoners al het geval is, maar ook de gemeente zit nu goed bij kas, want er is een reserve van ruim 5 miljoen. De gemeentelijke schatbewaarder kan zich dus nu met een gerust hart onder zijn vermogende ingezetenen scharen. Bovendien is het goed dat het kasteeldorp de transitie van de energie in een klimaatvriendelijke toekomst gaat steken in plaats van in jarenlange conflicten over de plek waar de kinderen het beste duurzaam aan hun toekomst kunnen werken.

Ach, natuurlijk was er onlangs nog even ruzie, het komt in de beste families en in alle milieus voor. Nadat de Rozendaalse burgerwerkgroep Duurzaamheid het project ZonneRoos had geïntroduceerd brak in de gemeentelijke raadsvergadering het onweer uit, de energietransitie dreigde weer de verkeerde kant op te gaan. De partijen PAK en Rozendaal’74 kregen het aan de stok met Belangen Gemeenschap Rozendaal (BGR), dat veel energie wil steken in het bewaken van de algemene reserve in plaats van een zonnige toekomst voor de kleinkinderen. Ze ergerden zich groen, maar voornamelijk geel aan de BGR, terwijl de drie partijen net hadden afgesproken dat er niet zoveel gekletst en onderzocht moest worden maar daarentegen gehandeld. BGR kon wat de anderen betrof het dak op, duurzaam vastgespijkerd onder een zonnepaneel.

Waarschijnlijk krijgen alle Rozendalers die willen meewerken een eenmalige duurzaamheidssubsidie van 1000 euro. Voor veel Rozendalers is dat een fooi, die dankbaar in het vestzakje onder het pochetje wordt gestoken, maar het kan wat minderbedeelden toch over de energiestreep trekken. Ondertussen werd er besloten om de strijd tegen de eikenprocessierups duurzaam aan te pakken door nestkastjes te laten maken door mensen die duurzaam van de reguliere arbeidsmarkt verstoken zijn. De kastjes zijn bedoeld om de koolmezen weldoorvoed de winter te laten doorkomen. De koolmees moet ook duurzamer worden, het grootste deel overleeft het eerste jaar niet. Rozendaal biedt hen nu de eikenprocessierups aan, die overigens in ons landje heel snel duurzaam is geworden.

Rozendaal kan een natuurreservaat worden, want het dorp heeft alles: veel natuur, ruimte, geld, geen industrie en een snelweg net ver genoeg van het dorp. Het kan bloeien als een agapanthus in de zomer. Maar het belangrijkste is, overal op deze aardkloot, dat mensen op dezelfde groene lijn komen te zitten, dat is pas echt duurzaam en dus moet daar elke energietransitie beginnen.

Desiderius Antidotum

Lees ook

Rick Evers: De loper

Vroeger zag ik altijd een man die liep. En op zich is dat niet zo …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.