Home / Doesburg-Regiobode / Doesburgse Wencke Vinks in het Rijksmuseum

Doesburgse Wencke Vinks in het Rijksmuseum

DOESBURG – De Doesburgse kunstenares Wencke Vinks is definitief geselecteerd voor de tentoonstelling Lang Leve Rembrandt. Dit betekent dat haar werk samen met andere werken van kunstenaars over de hele wereld van 15 juli tot en met 15 september te zien is in het Rijksmuseum in Amsterdam.

De tentoonstelling Lang Leve Rembrandt wordt georganiseerd ter gelegenheid van Het Jaar van Rembrandt. Wencke Vinks was al geselecteerd uit maar liefst 8.390 inzenders uit 95 landen. Haar werk De Lezende Vrouw ontstond spontaan toen een model in haar atelier even een poseerpauze nam, haar jas aantrok en haar iPad ter hand nam. “Toen ik binnenkwam in mijn atelier zag ik hoe haar gezicht en de binnenkant van haar capuchon door het beeldscherm werden belicht. Ik was direct gegrepen door het dramatische lichteffect en ik voelde me uitgedaagd door de ongebruikelijke wijze waarop mijn model werd uitgelicht.” De vergelijking met Rembrandt’s Lezende Vrouw was snel gelegd. Waar het bij Rembrandt gaat om reflecterend licht van een bladzijde van een boek gaat het in het werk van Wencke Vinks om een blik direct in de lichtbron zelf. De lezende vrouw anno 2019 in een schilderij in de sfeer van Rembrandt.

Lees ook

IJspret aan de Doesburgse dijk

Deze week een plaatje van een beeld dat we bijna niet meer kennen: ijspret. Schaatsen …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.