Home / Doesburg-Regiobode / Doesburgs beeld maakt deel uit van expositie Rijksmuseum

Doesburgs beeld maakt deel uit van expositie Rijksmuseum

DOESBURG – Op maandag 15 juli opende in het Rijksmuseum de tentoonstelling Lang Leve Rembrandt. Het beeld dat Han Jaspers uit Doesburg maakte, is één van de werken die hier te zien zijn.

Maandag 15 juli was de geboortedag van Rembrandt van Rijn, die 350 jaar geleden overleed. Het Rijksmuseum in Amsterdam nodigde daarom kunstenaars uit een bijdrage te leveren aan een creatief eerbetoon aan de schilder. Maar liefst 8390 kunstenaars, hobbyschilders en creatievelingen gaven gehoor aan deze uitnodiging en stuurden werk in. Zo ook kunstenares Han Jaspers van Atelier de Timmi in Doesburg. “Ik nam het schilderij De Baadster van Rembrandt als inspiratie, hierop is Hendrikje Stoffels te zien terwijl zij het water instapt”, vertelt Jaspers. “Ik maakte een bronzen beeldje van Hendrikje, maar dan zonder de kleding die ze op het schilderij draagt.”
Jaspers stuurde foto’s in van het werk, gemaakt door stadsgenote Marijke Schellekens. Op basis van alle ingezonden foto’s maakte de jury een selectie voor de expositie. Uiteindelijk is er een collectie van 575 kunstwerken samengesteld, variërend van kindertekeningen tot nieuwe versies van de Nachtwacht. Er is maar weinig ruimtelijk werk geselecteerd, waaronder dat van Han Jaspers. “Het is heel moeilijk om van een schilderij, een tweedimensionaal beeld, een driedimensionaal beeld te maken. Ik hoorde later dat de jury vond dat ik dat erg goed had gedaan, gelet op de pose van de vrouw en de techniek die ik had gebruikt”, vertelt de kunstenares trots.
Tijdens de opening van de expositie was Han samen met alle andere kunstenaars te gast in het Rijksmuseum. “Het was bizar om te zien dat mijn beeld een enorme vitrine van 1 bij 1 meter en 2 meter hoog had gekregen. Het Rijksmuseum heeft er echt een prachtige tentoonstelling van gemaakt, met veel respect voor alle kunstenaars. De schilderijen van de kinderen zijn net zo goed behandeld als de werken van professionele kunstenaars.”
De expositie is nog te zien tot en met 15 september.

Lees ook

Kerstboominzameling in gemeente Brockhorst anders dan normaal

DREMPT – De kerstboominzameling in de gemeente Bronckhorst zag er dit jaar wat anders uit …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.