Home / Nieuws / Carolinafestival wil fantastisch debuut bevestigen

Carolinafestival wil fantastisch debuut bevestigen

DIEREN – Vorig jaar beleefde het Carolinafestival, het tweedaagse evenement in het fraaie park in Dieren-Zuid, haar primeur. Het werd een geweldige eerste editie: een smaakvolle ambiance, relaxte sfeer, hedendaagse aankleding, fantastisch weer en een verrassend veelzijdige en gevarieerde programmering. “Dit jaar is de verrassing van dat concept er natuurlijk een beetje af en zal moeten blijken of we de mensen weer kunnen boeien. Pas dan durven we te beslissen of het festival een blijvertje is”, zeggen Sander Demmink en Han Vaessen van de organiserende stichting. Op vrijdag 30 en zaterdag 31 augustus vindt de tweede editie plaats.

Nog even terug naar het begin. Het idee voor het festival ontstond op een schoolplein waar Sander Demmink medestanders vond, die het net als hijzelf zonde vinden dat zo weinig mensen het Dierense Carolinapark kennen. Dat park, tot 1941 privétuin van mevrouw Jeantine Haitzema Viëtor, werd na haar dood een publiek park en is dat nog steeds. Zonde om er niet méér mee te doen, bedacht creatieve geest Demmink. Het eerste Carolinafestival was al snel een feit.

Het festival is de opmaat naar meer activiteiten in het park. Demmink en Vaessen: “We hebben als stichting drie doelen: het park een impuls geven en in stand houden naar het gedachtengoed van mevrouw Viëtor. Een ander doel is de Stichting Oranjerie in de schijnwerper zetten. Die dag-horecagelegenheid biedt werk aan mensen met een afstand tot de reguliere arbeidsmarkt. En tenslotte wil de stichting middels aandacht voor cultuur, historie en entertainment het park meer onder de aandacht brengen bij inwoners van Dieren en omliggende plaatsen.” En ze willen nadrukkelijk de buurt niet tot last zijn. De tuinen van de panden aan Hoflaan, Viëtorstraat en Prinsenstraat grenzen aan het park. Die bewoners werden ook als eerste uitgenodigd toen de plannen gestalte kregen. Eerder dit jaar volgde een evaluatie met de buurt. Wat ging niet goed en hoe kan het anders? Daar kwam ook de opmerking van een buurtbewoner die zei ‘Dit festival is al een cadeau voor ons. Een mooi feest!’ Maar de buren voegden er wel aan toe dat ze het overleg met de organisatie zeer op prijs stelden.

Tweede editie

Op vrijdag 30 en zaterdag 31 augustus wordt zoals gezegd de tweede editie gehouden. Op vrijdagavond van 18.30 uur tot middernacht met een concert door DHO en een openluchtfilm, een pubquiz en een band. Het zaterdagprogramma duurt van 13.00 uur ook tot middernacht. Er wordt momenteel onder leiding Demmink een programma in elkaar gezet dat de editie van 2018 niet alleen moet evenaren, maar liefst ook overtreffen. “De eerste editie heeft ons ook geholpen”, vertelt hij. “Artiesten die hebben opgetreden hebben daar positieve verhalen over verteld en we kregen daardoor zelfs spontane aanmeldingen.” En hoewel hij er nog niet tot in detail op in wil gaan, laat hij wel denken dat het niveau weer goed en verrassend zal zijn. Voor jong en voor oud. “We proberen dit keer wat meer te programmeren voor jongeren. Echter, zonder er een dancefestival van te maken, want dat past niet bij het park, de mogelijkheden en onze visie. Maar we hebben nadrukkelijk wel meer aandacht voor jongeren.”

Nieuw is dat er twee volwaardige podia komen en het festival enige fysieke uitbreiding krijgt, door meer spreiding. “Vorig jaar waren we aangenaam verrast met de komst van enkele duizenden bezoekers. We verwachten er – na alle positieve verhalen – dit jaar nog meer. Gelukkig is er ook nog ruimte, al denken we ook na over wat te doen als het écht te druk wordt”, aldus Vaessen. En niet alleen om die groei op te vangen, is de stichting op zoek naar nieuwe vrijwilligers die van harte worden uitgenodigd zich via de website aan te melden. “Niet alles ging goed, vorig jaar. We zijn enkele vrijwilligers kwijtgeraakt omdat verwachting en realiteit niet altijd in hun beleving overeen kwamen.”

Het hoort bij de onherroepelijke groeistuipen van een festival dat hopelijk een blijvertje zal blijken. “Dat hopen wij zelf uiteraard ook”, stellen Demmink en Vaessen, “maar veel zal daarbij afhangen van deze tweede editie. Het publiek bepaalt het. De mensen die er vorig jaar waren en de nieuwe bezoekers. Vorig jaar was er de verrassing in combinatie met geweldig weer. Die verrassing is er dit keer natuurlijk een beetje af, al denken we dat de programmering dat compenseert en hopen we wederom op mooi weer. Ook moeten de veranderingen die wij naar aanleiding van de evaluatie van vorig jaar doorvoeren goed uitpakken. Wij hebben er alle vertrouwen in, maar alleen het publiek bepaalt uiteindelijk of het een succes wordt of niet.”

Archieffoto: Wencel Maresch

www.carolinafestival.nl

Foto: Een beeld van de sfeervolle eerste editie van het Carolinafestival. Op 30 en 31 augustus volgt de tweede editie

Lees ook

Op heterdaad betrapt

DIEREN – Een oplettende getuige heeft ervoor gezorgd dat in de nacht van 5 op …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.