Home / Nieuws / Budo, meer dan Judo

Budo, meer dan Judo

DIEREN – Wie kent de film Karate Kid niet? Dieren heeft een eigen Karate Kid. Hij heet Pejay Bosma, woonde jarenlang bij zijn karate mentor in en hij runt in de sporthal in Dieren zijn eigen dojo: Motimo2be.

Dat is niet zomaar een dojo, maar eentje die iets unieks doet. Kinderen en volwassenen kunnen zich er bekwamen in Budo. ‘Budo, wat is dat?’, vroegen we ons af bij Regiobode. Pejay glimlacht om die vraag. De kinderen die bij hem lessen, krijgen de vraag zo vaak van klasgenootjes te horen dat Motimo2be speciaal flyers heeft laten drukken om hem zo goed mogelijk te beantwoorden.

Jezelf overwinnen

Budo is een combinatie van verdedigingssporten, maar dan ook nog met lessen in sociaal bewustzijn, en het ontwikkelen van eigenwaarde en zelfvertrouwen. Pejay: “Budo hoort in een land als Japan vanzelfsprekend bij de vechtsport. Het houdt in dat je niet alleen maar sport om te winnen, maar ook om jezelf te overwinnen en te leren om te gaan met tegenslag, weerstand en verliezen. De Japanners waren verbaasd dat we die term gebruiken, omdat Budo voor hen onlosmakelijk verbonden is met het uitoefenen van vechtsporten.”

Het is niettemin een uniek concept in Nederland. Pejay, nu een ferme dertiger die al vanaf zijn zesde karate beoefent, kan zich niet herinneren dat er in zijn jeugd iets vergelijkbaars te doen was in de vechtsportwereld. “Ik kijk zelfs wel eens met enige jaloezie naar mijn leerlingen. Ik wou dat ik dit had kunnen leren toen ik jong was!”

‘De volgende keer lukt het je wel!’

Hoe dat in de praktijk in zijn werk gaat is verrassend. “Laatst moest in een van de kindergroepen een leerling huilen. Die had zijn dag niet. De andere leerlingen stapten op hem af om hem te steunen. Ze zeiden dingen als ‘Lukt het even niet? Doe het dan gewoon even rustig aan.’ En ‘Volgende keer lukt het je wel!’ Het is zo bijzonder om dat te horen uit de mond van een elfjarige!”

Budo voor kinderen is zo’n bijzonderheid dat ouders geregeld de hele les staan te kijken. Het enthousiasme is dan ook volop overgeslagen op de volwassenen en Motimo2Be biedt ook voor hen Budo aan. Om het concept inhoudelijk beter te kunnen uitleggen heeft Pejay een Budo-kompas ontwikkeld aan de hand waarvan hij ook aan volwassenen kan uitleggen hoe het werkt. “Grappig is dat het kompas gebaseerd is op de uitleg die ik al jaren aan kinderen geef. In plaats van iets ingewikkelds voor kinderen simpeler te maken, leg ik volwassenen een uitgebreide kinderversie uit.”

www.motimo.nl

Lees ook

Aeres VMBO Velp houdt Online Open Huis

VELP – Aeres VMBO Velp houdt vrijdag 29 en zaterdag 30 januari een online open …

One comment

  1. Jannie en John Bosma

    Js en als de ouders van Pejay zijn wij daar heel erg trots op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.