Home / Brummen-Regiobode / Brummen trekt geld uit voor duurzaamheidsinitiatieven

Brummen trekt geld uit voor duurzaamheidsinitiatieven

BRUMMEN – De gemeente Brummen trekt 70.000 euro uit voor lokale initiatieven die duurzaamheid bevorderen. Dat heeft de gemeenteraad dinsdag 7 juni besloten.

Dity Zuidwijk van het CDA en Hennie Beelen van GroenLinks dienden een motie in, die werd ondertekend door PvdA, Democratisch Brummen en Lokaal Belang. De motie werd unaniem aangenomen door de gemeenteraad.
De motie stelt dat biodiversiteit van groot belang is voor iedereen. En dat met name veel kansen liggen bij de agrariërs. Het omschakelen op hun bedrijven is namelijk niet zomaar geregeld en jonge agrariërs zouden meer kansen moet krijgen om toekomstbestendig te kunnen gaan boeren, vinden de partijen. Erwin te Bokkel (CDA): ‘We willen dat er middelen beschikbaar zijn voor ondersteuning van lokale duurzaamheidsinitiatieven van inwoners en (agrarische) ondernemers. En dat zij bij de gemeente terecht kunnen voor informatie en hulp bij de opstart van duurzaamheidsinitiatieven. De huidige middelen zijn onvoldoende om onze ambities te realiseren. Goed dat we het geld nu vrijmaken hiervoor.”

Van het vrijgemaakte geld is 10.000 euro specifiek bestemd voor natuurinclusiviteit. Een hippe term die betekent dat je de natuur niet alleen optimaal gebruikt, maar die ook spaart en verzorgt. Hennie Beelen (GroenLinks): “Het is dus eigenlijk al zo oud als de wereld: wees zuinig op de bodem en alles wat groeit en bloeit. Dan kunnen ook onze kinderen blijven genieten van al het moois wat de natuur ons biedt. Het is niet voor niets dat Brummen door de provincie Gelderland is aangewezen als een kansrijk gebied voor natuurinclusieve landbouw.”
Het geld is bedoeld om samen met zogenaamd maatschappelijke partners en de Provincie te verkennen hoe de gemeente Brummen dit samen aan gaan pakken. Beelen: “Er zijn nu al heel veel geweldige initiatieven zoals de imkers die bijenlinten aanleggen, bewoners van Brummen die een voedselbos aanleggen en het landschapsnetwerk dat onder andere bezig is met een lokaal voedselnetwerk. Al deze initiatieven gaan door en worden uitgebreid. Er is namelijk nog zoveel meer mogelijk. Ecologisch bermbeheer bijvoorbeeld, regentonnen om water op te vangen voor de tuin, meer groen en beplanting in tuinen waar insecten van profiteren. Al deze projecten dragen bij aan het herstel van biodiversiteit in onze omgeving. Van belang is dat ons buitengebied nog meer betrokken wordt. De agrarische sector speelt hierin een sleutelrol.”

Lees ook

Desmond Talla nieuwe trainer van Loenermark

LOENEN – Desmond Talla uit Apeldoorn is de nieuwe trainer van voetbalvereniging Loenermark in Loenen. …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.