Home / Alle-Regiobode / Bestrijding eikenprocessierups provinciale wegen duurt langer

Bestrijding eikenprocessierups provinciale wegen duurt langer

GELDERLAND – De bestrijding van de eikenprocessierups langs provinciale wegen gaat nog enkele weken duren. Net als vorig jaar zijn er ondergrondse nesten en rupsen van verschillende leeftijden. Hierdoor heeft de preventieve bestrijding minder goed gewerkt, met als gevolg dat het wegzuigen van nesten soms een keer herhaald moet worden, op diverse plaatsen.

De opzet is dat alle nesten worden verwijderd die later nog overlast kunnen geven. De haren blijven 7 of 8 jaar actief, ook als de vlinder al gevlogen is. Daarom moet voorkomen worden dat de haren later bij een harde wind of storm gaan verwaaien of met sneeuw uit de boom vallen.Door de harde wind van afgelopen tijd zijn er al haartjes verspreid. Daarom kunnen er haartjes en rupsen in het gras zitten. Het advies is dan ook om niet in de buurt van eiken in de bermen te gaan zitten of er met een camper te gaan staan.
Aan evenementen waar veel mensen op af komen, zoals de Nijmeegse Vierdaagse, wordt prioriteit gegeven. Hier worden zoveel mogelijk rupsen verwijderd. Daarna zijn locaties waar kwetsbare personen komen, zoals scholen, ziekenhuizen en verzorgingshuizen, aan de beurt. Vervolgens drukke plaatsen, als bushaltes en carpoolplaatsen en daarna drukke fietsroutes. Tot slot worden op de overige plaatsen de rupsen bestrijd. Provincie Gelderland zet inmiddels twee keer zoveel mensen en machines in.

www.gelderland.nl/eikenprocessierups

Lees ook

Inzameling textiel voor Textiel Race

REGIO – Nog tot en met 1 juli doen tien scholen in de gemeenten Brummen, …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.