Home / Brummen-Regiobode / Wethouder Margriet Wartena vertrekt na gedoe om Sportkompas

Wethouder Margriet Wartena vertrekt na gedoe om Sportkompas

BRUMMEN – Wethouder Margriet Wartena heeft donderdagmiddag 27 juni per direct haar taken neergelegd en ontslag genomen. Dit deed zij in de raadsvergadering van de gemeente Brummen waarin werd gesproken over de subsidieregeling voor Sportkompas.

Er is de afgelopen jaren, door het vorige college zelfs al, veel gesproken over Sportkompas, de nieuwe stichting voor het beheer van de sportaccommodaties en sportstimulering in de gemeente Brummen. Zwembad Rhienderoord, dat deel uitmaakt van de stichting, maakt zware tijden door en gaf bij het college aan meer geld nodig te hebben. Het college stelde hierop voor de stichting een extra subsidie te geven van 50.000 euro, maar hier ging de gemeenteraad niet zomaar mee akkoord.
Er ontstond nogal wat verwarring over waar die subsidie nou voor nodig was en meerdere partijen verweten wethouder Wartena ‘gebrekkige informatievoorziening’. Ondertussen stapte ook het vorige bestuur van Sportkompas op. Het werd al met al een rommelig dossier, waarin het niet meer wilde klikken tussen Wartena en de raad. Zoals ze zelf tijdens de vergadering van donderdag zei: “Er stond een prijs op mijn hoofd.” Wartena plaatste dit weekend op Facebook een verklaring: “Veel van de onderwerpen die onder mijn verantwoordelijkheid vielen lagen onder een vergrootglas en werden onderdeel van een politiek spel. Ondanks alle inspanningen die ik heb gedaan, ben ik er niet in geslaagd om hier grip op te krijgen. Te veel werd het debat op detailniveau gevoerd in plaats van op politieke hoofdlijnen.”
Voor de vergadering van donderdag werd een motie van wantrouwen ingediend door Democratisch Brummen, D66, GroenLinks en VVD, waarvan de verwachting was dat deze wel aangenomen zou worden. Zo ver liet Wartena het echter niet komen. Vóór de behandeling van het onderwerp diende zij haar ontslag in, om de voortgang van SportKompas niet in de weg te zitten.

In haar verklaring op Facebook zegt Wartena hoe ze vanaf het begin tegenstand ondervond: “Na de verkiezingen en ook na het toetreden tot het college beleefde Lokaal Belang een moeilijke tijd. Vanaf mijn aantreden is er spanning geweest en voor mijn gevoel misgunnen tussen verschillende partijen, met name vanuit de richting van Democratisch Brummen (ontstaan als afsplitsing van Lokaal Belang). Dit is spijtig, omdat dit niet in het belang is van verantwoord en respectvol bestuur.”

Wartena besluit haar verklaring met een persoonlijke noot, waarin ze aangeeft dat ze het erg jammer vindt hoe de zaken zijn gelopen, maar zonder wrok terugkijkt op een ‘interessante en leerzame periode’. “Het terugtreden als wethouder doet mij pijn. De impact is groot. Om alle schijn van belangenverstrengeling te vermijden heb ik vorig jaar mijn zaak in Eerbeek verkocht. Ook heb ik klussen in mijn woonplaats Hall waar nodig neergelegd. Maar gedane zaken nemen geen keer (…) Ik ga met veel enthousiasme op zoek naar een nieuwe uitdaging, naar een nieuwe kans om iets te kunnen betekenen voor mijn directe leefomgeving.”

Overigens is na het vertrek van Wartena verder gesproken over SportKompas en besloten dat de stichting alsnog in 2019 en 2020 een extra subsidie krijgt van 50.000 euro.
Wethouder Jolanda Pierik neemt vooralsnog de taken van Margriet Wartena over. Hoe het vertrek van de wethouder op de lange termijn wordt opgevangen, moet nog blijken.

Lees ook

Plannen De Bruisbeek in de ijskast

LOENEN – Het bestuur van het Ontmoetingscentrum De Bruisbeek in Loenen heeft alle plannen voorlopig …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.