Home / Nieuws / Vera verlegt haar grenzen in para-dressuur
.

Vera verlegt haar grenzen in para-dressuur

SPANKEREN – Vera Verhage uit Spankeren heeft door zuurstofgebrek bij haar geboorte een hersenbeschadiging, hierdoor heeft ze moeite met lopen. Ook heeft zij een bloedziekte waardoor zij snel vermoeid is. In de para-dressuur vond zij een stukje ontspanning, acceptatie en positiviteit. Haar doorzettingsvermogen en inzet werden beloond met de ‘aanstormend talent’-prijs bij Outdoor Gelderland 2018. Nu blijft ze haar grenzen verleggen en droomt ze heel stiekem van de Paralympische Spelen in Parijs 2024.

Al vanaf haar zevende rijdt Vera paard. Zij was naast het zwemmen op zoek naar een geschikte sport waarbij zij niet zo veel hoefde te lopen. Deze sport vond zij in het paardrijden. Hierbij worden onder andere haar spieren gerekt en het verbetert de conditie, balans en rompstabiliteit, wat erg belangrijk is om haar fysieke gesteldheid goed te houden.
Toen Vera in 2010 tuberculose kreeg moest zij echter noodgedwongen stoppen met haar geliefde sport en afscheid nemen van haar paarden. De behandeling voor de ziekte en het herstel waren erg zwaar en zorgden ervoor dat zij er fysiek op achteruit ging.
Een paar keer probeerde Vera het paardrijden weer op te pakken, maar dat lukte niet. Totdat ze terecht wam op de open dag van Manege in ’t BioBos in Arnhem. Manege in ’t BioBos (NCPG) biedt kinderen en volwassenen met een beperking de mogelijkheid om paard te rijden, er wordt zowel therapeutisch als recreatief gereden. ‘’Ik heb veel moeten inleveren afgelopen jaren, het was op dat moment belangrijk om iets te hebben dat mij weer perspectief bracht’’, vertelt Vera. Ze kwam erachter dat dressuur ook mogelijk is op een aangepaste manege.

‘’Ik werd gekoppeld aan Zigo, een 14-jarige ruin, en dat klikte meteen. Ik heb niet veel kracht en moet veel op gevoel doen, dan is die klik extra belangrijk.’’ Op de manege voelde ze zich meteen thuis, samen met haar instructrice pakte ze het paardrijden weer op. Bij de manege kreeg ze de tip om mee te doen aan de selectie voor para-dressuurrubriek tijdens Outdoor Gelderland. Deze wedstrijd is een initiatief van bondscoach Joyce Heuitink.
Deelnemers moesten zich aanmelden door een filmpje in te sturen. Dat was voor Vera wel een behoorlijke drempel. ‘’Ik sta niet graag in de schijnwerpers en vond het behoorlijk spannend.’’ Toch maakte zij een filmpje en stuurde dit in. ‘’Mijn omgeving stimuleerde het, zei dat het goed was voor het acceptatieproces, dat je er ook met een beperking mag zijn. Het was een leerzame ervaring voor mij’’, vertelt Vera.
Tot haar grote verbazing kreeg ze een mailtje van de bondscoach dat ze geselecteerd was. Ze reed de wedstrijd en viel meteen in de prijzen. Ze won de prijs van aanstormend para-talent en speelde zich daarmee gelijk in de kijker in de paardenwereld. Dit succes smaakte naar meer. Vera wilde graag meedoen aan para-dressuurwedstrijden, maar om dit te doen moest ze worden ingedeeld in een zogenaamde grade. Via een classificatiekeuring worden ruiters ingedeeld in een bepaalde categorie (grade I-V), afhankelijk van de mate van beperkingen. Daarnaast zijn er dispensaties mogelijk, zoals het gebruik van hulpmiddelen, zodat het ook mogelijk is deel te nemen aan reguliere wedstrijden. Ingedeeld worden in een grade was voor Vera behoorlijk confronterend, maar ze nam ook deze hobbel om verder te komen in de sport. Daarnaast ontving ze ondersteuning van Dressuurstal van Baalen om speciale magnetische beugels aan te schaffen, hierdoor worden haar beugels beter op zijn plek gehouden.

Eind november reed Vera haar eerste para-dressuurwedstrijd en ze presteerde boven verwachting goed. ‘’Toen wist ik dat ik hier verder in wil. Het geeft mij zo veel energie en positiviteit. In sport kan ik zijn wie ik ben en dat is in de maatschappij niet altijd eenvoudig. Het succes zet mij ook weer een stapje verder in maatschappelijk participatie.’’ Vera durft nu ook een beetje verder te dromen. ‘’Parijs 2024’’, is haar doel. ‘’Ik weet niet of het realistisch is, maar het is een stip op de horizon.’’
Meer bekendheid krijgen voor de para-dressuur is ook belangrijk voor Vera. ‘’Meer bekendheid betekent meer mogelijkheden voor iedereen in deze sport.’’ Zij heeft samen met mede-sporters Audri en Evie een inzamelingsactie opgezet. Met de opbrengsten willen zij binnen Manege in ’t Biobos een basis leggen om ook aangepaste sport mogelijk te maken. De manege is een non-profit organisatie en afhankelijk van giften, donaties en sponsoring door derden. Wedstrijden vragen om een ander trainingsschema van het paard, training, herstel- en rustdagen zijn belangrijke onderdelen, maar dat vraagt om extra financiële middelen. Met de collecte hoopt ze dat de aangepaste sport toegankelijker wordt en dat iedereen een stukje van haar plezier kan ervaren.

biomanege.digicollect.nl/para-dressuur-audri-evie-vera

Lees ook

Jutut heeft het zwaar, maar ‘kringloop is onmisbaar’

LOENEN – Kringloopwinkel Jutut in Loenen moest niet alleen een mooie winkel voor tweedehands spulletjes …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.