Home / Nieuws / Topschaker Erwin l’Ami verplettert Velpse Schaakvereniging

Topschaker Erwin l’Ami verplettert Velpse Schaakvereniging

VELP – De Velpse Schaakvereniging werd opgericht op 22 oktober 1934 en viert dus dit jaar haar 85e verjaardag. Ter gelegenheid van dit jubileum kwam de Woerdense grootmeester Erwin l’Ami in Velp een simultaan geven.

In een simultaanwedstrijd neemt één schaker, in dit geval de grootmeester, het op tegen meerdere andere spelers, gezeten in een kring. Hij doet om de beurt bij elke tegenstander één zet en loopt vervolgens naar het volgende bord.
Vijf jaar geleden was Erwin l’Ami ook in Velp voor een simultaan. Toen won hij 32 partijen, verloor er één en behaalde één keer remise. Dit keer was het resultaat van de grootmeester nog beter: hij won 27 partijen en liet slechts één remise toe. Een verpletterende uitslag, maar dat maakte de avond voor de Velpsche schaakverenging niet minder geslaagd. l’Ami nam ruim de tijd voor de opbouw van zijn partijen. De eerste rondjes langs de 28 borden gingen dus niet zo snel.
Daarna ging het in enkele gevallen ging toch hard, want echte fouten in de opening kan een schaker zich niet permitteren tegen iemand van het kaliber van l’Ami. ‘Gewone’ schakers zien de situatie op het bord vaak tamelijk plotseling, maar dan ook onomkeerbaar verslechteren. Zij kunnen nou eenmaal niet tippen aan het inzicht, de kennis en de ervaring van een grootmeester.
Naarmate steeds meer spelers zich gewonnen moesten geven, gingen de rondes van l’Ami steeds sneller. Dat leverde enige paniek op bij de Velpse schakers, die in kortere tijd een goede verdediging moesten weten te vinden. In het laatste uur volgden de beslissingen elkaar snel op.
Erwin nam bij elke partij de tijd om met zijn tegenstander even na te praten over de cruciale fase van de partij, waarbij hij feilloos de stellingen terug wist te halen. Het bleek dat hij niet alleen een sterke schaker is, maar ook een innemende persoonlijkheid met aandacht voor zijn tegenspelers.

De 33-jarige Erwin l’Ami staat momenteel derde op de Nederlandse ranglijst en rond de 100e plaats op de wereldranglijst. Hij werkt veel samen met Anish Giri, de onbetwiste nummer 1 van Nederland, en heeft ook andere internationale topschakers bijgestaan in hun matches rond het wereldkampioenschap. Op 1 juli begint hij als hoogst geplaatste deelnemer aan het toernooi om het Nederlands Kampioenschap.

Lees ook

Ik vind: De macht van banken

Om mijn uitgaven beter in de gaten te houden, betaal ik mijn boodschappen met contant …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.