Home / Alle-Regiobode / Retrospectief: De tram in de Koepoortstraat

Retrospectief: De tram in de Koepoortstraat

Deze week bekijken we een Doesburgse straatfoto uit de jaren 1955-1957. We zien een motortram van de GTW, die een passagiers- en een goederenwagon trekt. De tram staat stil ter hoogte van het kantoor annex wachtkamer van de GTW, sinds 1950 gevestigd in het pand aan de Koepoortstraat 26. De kantine werd in die jaren geëxploiteerd door C. Anema en op het kantoor konden reizigers ook terecht voor kaartjes en abonnementen.

Deze ansichtkaart, door de fotograaf gemaakt in de richting van de Koepoortwal, toont feitelijk de nadagen van de tram. Eigenlijk was daar tijdens de Tweede Wereldoorlog al een einde aan gekomen. Sindsdien reden er eigenlijk alleen nog sporadisch goederentrams. Het busverkeer en de eigen transportdienst van de GTW hadden de taken van de tramlijn al goeddeels overgenomen.
De Geldersche Tramweg Maatschappij (GTM, later GTW) was de kern van het bedrijf, gevestigd te Doetinchem. De tramlijn Doetinchem – Dieren opende op 27 juni 1881. Deze lijn werd aan beide kanten verlengd, zodat in 1903 de lijn Velp – Dieren – Doesburg – Doetinchem – Terborg – Gendringen – Anholt met als eindpunt het spoorstation van de Duitse spoorwegen Isselburg-Anholt bestond. In 1926 werd de lijn nog verlengd van Velp naar Arnhem.
Na het opdoeken van de tram bleven kantoor en koffiehuis in Doesburg overigens in gebruik voor de busdiensten van de GTW en later GSM.

In de zomers van 1955, 1956 en 1957 reed de tram toch weer met passagiers, speciaal voor toeristen. Er werd gereden tussen Doesburg en Doetinchem, op het traject dat grotendeels parallel aan de Rijksweg liep. Het traject Doesburg-Dieren was al opgebroken en de schipbrug, waar de tram wankelend overheen kroop, was in 1952 gesloopt, toen de vaste oeververbinding over de IJssel door Koningin Juliana werd geopend.
De laatste tram in Doesburg reed op 31 augustus 1957, de wagons getrokken door locomotief ‘Silvolde’. Voor de liefhebbers; het museumstoomtramstel uit de periode ‘55-‘57, bestond uit stoomloc 13, rijtuig AB 48 en goederenwagen GZ 41.

De feestverlichting is een opvallend detail in deze foto. Dat had niets met de feestdagen in de donkere maanden te maken. De grote beuk op de driesprong van de Koepoortstraat en de Philip Gastelaarstraat staat vol in het blad en ook de mensen op de foto zijn zomers gekleed.

Lees ook

Business & Shopping: Advocatenpraktijk van Mr van der Zwan voortgezet door Dijk & Van Arnhem

DIEREN – Mr Sander van der Zwan is sinds 35 jaar werkzaam als de lokale …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.