Home / Alle-Regiobode / Retrospectief: Bij de gashouder Eerbeek

Retrospectief: Bij de gashouder Eerbeek

Tussen Eerbeek en Loenen is sinds enige jaren een rotonde. Als men een Loenenaar of (de meeste) Eerbekenaren vraagt: waar ligt die rotonde? Dan zeggen de oudere mensen: bij de gashouder. Sommigen vinden dat de rotonde daarom eigenlijk ook deze naam hebben.
Tot in de jaren zestig stond bij deze plek(dichtbij de grens van Loenen en Eerbeek en ook van de gemeenten Apeldoorn en Brummen) een gashouder. Het was een voorraadtank met stadsgas. Niet te verwarren met aardgas dat menigeen nog in de woning heeft. Het stadsgas kwam met een leiding vanaf de gasfabriek in Apeldoorn en ging dan met een pijp naar de gashouder op deze plek. De gasfabriek produceerde dit gas door het stoken van cokes. De overgebleven sintels werden gebruikt voor de verharding van de wegen. Men sprak in die tijd ook van ‘sintelwegen’.

Rond 1935 werd deze gashouder gebouwd. Joekels van bouten werden er voor gebruikt om alles solide te houden. De tank dreef in het water en van buiten kon je zien hoeveel gas er in de tank zat. Via leidingen ging het naar de huishoudens in Loenen en Eerbeek. In de huizen had men toen een apparaat waar de dubbeltjes in moesten. Men sprak dan ook wel van ‘dubbeltjesgas’. Wel handig want men had altijd het verbruikte gas betaald!
Bij de gashouder woonde de toezichthouder/chef. Er was ook een kleine werkplaats voor de gasfitters die op pad gingen. Eerst woonde Van Barneveld in de dienstwoning, later Wentink en Jonkers was de laatste die in functie was. In de jaren zestig kwam het aardgas in opkomst en verdween het stadsgas. Alle apparaten moesten daarvoor omgebouwd worden. Een grote klus. Jammer dat de gashouder werd afgebroken. Hij paste precies in het dorpsbeeld.
Op de foto is te zien dat het woonhuis van de toezichthouder pal bij de gashouder is geplaatst. Een grote meter op de gashouder geeft aan hoeveel gas dat zich nog in de grote tank bevindt.
Tijden veranderen snel. Was enige tijd geleden de komst van aardgas een grote verbetering: nu doet men alle moeite om in de woningen het gas uit te bannen. De tijd van gasdubbeltjes is nu dus wel heel ver weg. Nu kijkt men op de meter hoeveel zonne-energie de collectoren hebben opgebracht.

Lees ook

Vaccineren senioren bij GGD Noord- en Oost-Gelderland van start

REGIO – GGD Noord- en Oost-Gelderland is dinsdag 26 januari begonnen met het vaccineren van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.