Home / Nieuws / Nieuwe Dierense stichting zet de Fietsop1

Nieuwe Dierense stichting zet de Fietsop1

DIEREN – Met het passeren van de oprichtingsakte werd vrijdag in Dieren een nieuwe Stichting een feit: Fietsop1. Het nieuwe initiatief wordt gesteund door verschillende organisaties, zoals Stichting Beleef het Kanaal, Stichting Toerisme en Recreatie Veluwezoom, Stichting IJsselsloep Dieren en de ondernemersverenigingen DELS en OCR.

Doelstellingen in de oprichtingsakte zijn ‘het bevorderen van de fiets (onder andere veiligheid en vriendelijkheid) in Nederland, door positieve interacties te bewerkstelligen tussen Ondernemers, Overheid, Onderwijs en Omwonenden. Het verrichten van alle verdere handelingen die met het vorenstaande in de ruimste zin verband houden of daartoe bevorderlijk kunnen zijn. Door het omarmen van de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Global Goals met de fiets als bindende factor en verder al hetgeen met een en ander rechtstreeks of zijdelings verband houdt of daartoe bevorderlijk is en/of kan zijn, alles in de ruimste zin des woords. Fietsop1 tracht haar doel onder meer te verwezenlijken door het aanbieden van activiteiten, evenementen en verkeersinrichting van de (openbare)ruimte dat het fietsen aanmoedigt in Nederland.’
Dat is nog eens een doelstelling waarmee je royaal alle kanten op kunt als het gaat op het bevorderen van de belangen van de fiets en de fietsers.

Ideeën

Robbert Volker, één van de oprichters en ook voorzitter van ondernemersvereniging DELS: “Jaap van der Eerden van GWW en de IJsselsloep en Ben Denekamp van onder meer Stichting Beleef het Kanaal, Stichting Toerisme en Recreatie Veluwezoom en ik zijn al langer bezig onze ideeën hierover concreter te krijgen en te borgen. Met nu de oprichting van Fietsop1 als resultaat. Joke de Kroon van het Notariskantoor de Kroon wilde hier ook graag aan meewerken. Zij zit immers aan de Wilhelminaweg waar het eerste project, ‘De Fietsstraat van de toekomst’ op de Wilhelminaweg in Dieren inmiddels van start is gegaan.”
Momenteel zijn afstuderende studenten bezig om de fietsmogelijkheden van de Wilhelminaweg in Dieren te ontdekken. Een passende straat, waaraan immers ook Gazelle is gevestigd. Verder wordt vrijdag 28 juni de afsluiting van het project Living Technology van de hogeschool Saxion gehouden. Een subgroep met Duitse studenten zal een concept via een video tonen. De andere subgroepen geven ‘live’ pitches met fiets-visies over de Wilhelminaweg.
Fietsop1 wil uiteraard ook de gemeente Rheden bij hun activiteiten betrekken. “Binnenkort hebben we in dat kader de eerste gesprekken”, aldus Volker. “De gemeente kent overigens onze ideeën al, maar onze stichting wil nu graag doorpakken en concrete acties ontplooien.”

Wilhelminaweg

Het eerste project dat Fietsop1 aanpakt en graag in 2022 gerealiseerd wil hebben, is het project ‘fietsstraat van de toekomst’, in dit geval de Wilhelminaweg in Dieren. “Die moet wat ons betreft transformeren van een grijze weg naar de meest innovatieve en veilige fietsstraat”, legt Volker uit. “De huidige ‘grijze’ Wilhelminaweg kan economisch én toeristisch veel aantrekkelijker worden en ook beduidend verkeersveiliger als het de functie van fietsstraat krijgt. Sterker nog, de insteek ‘fiets’ kan meerdere vakgebieden verbinden, om hier samen de meest innovatieve en veilige fietsstraat en fietsroute te ontwikkelen.”
Robbert Volker is eigenaar van verkeerskundig adviesbureau Bureau de Groot Volker in Dieren en begeleidt twee afstudeerders, die de potentiële effecten van een functiewijziging in beeld brengen. Ondertussen lopen volgens de initiatiefnemers de gemeente Rheden en steeds meer Dierense ondernemers en inwoners al warm voor dit project.

De effecten van een functiewijziging van de Wilhelminaweg worden momenteel zoals gezegd verkend onder de noemer van het project ‘Fietsstraat van de toekomst’. “Het concept-tracé is in de maak”, aldus Volker. De fietsstraat zal vanaf de IJssel via het Dierens horecapleintje naar het bosgebied gaan lopen. De huidige route, hier de dorpsas genoemd, is nu nog ingericht voor het autoverkeer. Volker: “De bedoeling is om de mooiste plekjes van Dieren aan te haken met fietsvriendelijke en veilige verbindingen naar het Apeldoorns-Dierens kanaal en het achterliggende Veluwezoom natuurgebied. Aan het plan zal in de komende jaren gezamenlijk worden gewerkt met ondernemers, overheid, onderwijs en omwonenden. En, belangrijk is dat naast de civieltechnische en verkeerskundige invalshoek ook natuur, economie, toerisme, recreatie, sport en gezondheid worden betrokken.”
Volker hoopt met zijn initiatief vakmensen te inspireren om breder en pro-actiever te denken. “Kom uit je eigen hokje, kijk eens over de schutting, dan zie je meer mogelijkheden. Het gaat niet alleen om verkeer en wegontwerp. Het gaat ook om hospitality en technologie.”

Foto: De oprichters van Fietsop1, Robbert Volker, notaris Joke de Kroon, Ben Denekamp en Jaap van der Eerden

Lees ook

Sneeuwpret in Doesburg

DOESBURG – Ook Doesburg werd zaterdag bedekt onder een laagje sneeuw. Lang duurde deze sneeuwpret …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.