Home / Rheden-Regiobode / Kinderboerderij Rheden sluit noodgedwongen haar deuren

Kinderboerderij Rheden sluit noodgedwongen haar deuren

RHEDEN – Afgelopen zaterdag heeft Kinderboerderij Rheden de deuren gesloten. De stichting komt er niet uit met de gemeente. Ze zijn al tijden verwikkeld in een strijd om vergunningen.

”De gemeente zegt dat we niet de juiste vergunningen hebben voor onze schuurtjes. We hebben zoveel gesprekken gehad en afspraken gemaakt die eenzijdig zijn belegd. We hebben altijd gehoopt en gedacht dat we er op een nette manier uit zouden komen, maar het is niet zo gelopen”, vertelt de geëmotioneerde Martin Heitink van Kinderboerderij Rheden. ”Ik heb meerdere malen aangegeven: zeg me hoe jullie het willen, geef de maten door, dan doe ik het. Maar de gemeente wilde niet meedenken.”

Ook werd er volgens Heitink meerdere keren geld beloofd dat uiteindelijk nooit is uitgekeerd. Om dat geld was het de stichting niet te doen, maar ze hadden het graag gebruikt om de kinderboerderij nog een stukje mooier te maken voor de omgeving.

Het bestuur van de stichting heeft niet het idee dat de gemeente Rheden het behoud van de Kinderboerderij belangrijk vindt. ”Wij hebben op 7 mei een brief gestuurd met de mededeling dat de we gingen sluiten, maar kregen geen enkele reactie. Pas toen er het verhaal in de media verscheen werd er gereageerd.”
Meerdere mensen wilden acties op touw zetten om de kinderboerderij te redden, maar volgens Heitink is de kans van slagen erg klein. ”Het is ons in al die jaren niet gelukt, dus ik ben bang dat een ander het dan ook niet voor elkaar krijgt.”

Afgelopen zaterdag was het een emotionele dag voor het bestuur en de meer dan dertig vrijwilligers. ”Voor sommige vrijwilligers was het zelfs te zwaar om te komen”, aldus Heitink.
Volgende week vertrekken de dieren van de kinderboerderij en komt er definitief een einde. De meeste dieren krijgen gelukkig wel een goed nieuw huis. De eenden gaan naar een eendenverblijf in Noord-Holland, de vogels en een koe gaan naar een zorgboerderij in Zetten. Voor drie emoes en twee stieren wordt nog een goed tehuis gezocht.

De gemeente Rheden was maandag, voor de sluiting van de krant, niet in de gelegenheid om te reageren op de kwestie.

Lees ook

Wethouder Gea Hofstede in de strijd tegen armoede: ‘Hulp vragen is écht geen schande’

GEM. RHEDEN – “Zit je in een financieel moeilijke situatie of heb je schulden, vraag …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.