Home / Rheden-Regiobode / Kanaalstichtingen gaan samen de kar trekken

Kanaalstichtingen gaan samen de kar trekken

DIEREN /APELDOORN – De Stichting Apeldoorns Kanaal en de Stichting Beleef het Kanaal hebben besloten om voortaan samen verder te gaan. De opening van de Kanaalweek op 22 juni was de start daarvan. Komende zaterdag vindt in Dieren in dat kader het evenement Sluis in Beweging plaats.

Beide stichtingen richten zich op de ontwikkeling van het Apeldoorns Kanaal, waarbij het gaat om het beleefbaar maken van deze historische waterweg. In de nieuwe samenwerking wordt die kennis gebundeld. Het doel van de Stichting Apeldoorns Kanaal was altijd het weer bevaarbaar maken van de 55 kilometer lange waterweg tussen Hattem en Dieren. Dat doel blijft in stand, al wordt daar in de nabije toekomst weinig progressie verwacht waar het de pleziervaart met jachten betreft. “Maar lekker met een rubberboot, kano, roeibootje of zelfs een klein zeilbootje genieten van het kanaal heeft natuurlijk ook met bevaarbaarheid te maken”, aldus Ben Denekamp, voorzitter van Stichting Beleef het Kanaal.

De Stichting Apeldoorns Kanaal heeft zich sinds eind vorige eeuw ingespannen om het kanaal weer bevaarbaar te laten maken. De Stichting Beleef het Kanaal is van veel jongere datum en richt zich primair op het in eerste instantie weer beleefbaar maken – het gebruik in de recreatie – van het kanaal door allerhande activiteiten op en rondom het kanaal te organiseren en het ontplooien daarvan door derden te promoten. De start een paar jaar geleden hiervan is zonder meer succesvol geweest. “De groei zit er goed in”, aldus Denekamp. “We werken bij onze activiteiten goed samen met de Provincie, het Waterschap en de zes kanaalgemeenten. De neuzen staan allemaal volledig de zelfde kant op en iedereen werkt aan de ontwikkeling van het kanaal. Bevaarbaarheid voor plezierjachten is vooralsnog onhaalbaar want te duur, dus zetten we ons nu eerst in om het kanaal als het ware opnieuw op de kaart te zetten. Maar nu als geweldige plek om te recreëren en te ontspannen. De opening van het callinisthanetics park aan het kanaal in Spankeren is een goed voorbeeld van wat we doen. Maar ook de Kanaalweek is een belangrijke activiteit vanuit onze stichting, in de dit geval ook weer bijgestaan door een plaatselijke werkgroep.”

Voor beide stichtingen is het einddoel feitelijk altijd een beleefbaar kanaal geweest, waarbij lichte bevaarbaarheid nog steeds tot de mogelijkheden behoort. In Apeldoorn werden deze week zelfs zeilwedstrijden gehouden op het kanaal. Gelijktijdig realiseren beide besturen zich dat er nog heel veel gedaan kan worden aan het vergroten van de beleving van het kanaal. Het bundelen van de krachten ligt in de ogen van de twee stichtingsbesturen nu zeer voor de hand en gaat gerealiseerd worden.

De Kanaalweek, die vorige week begon en tot en met zaterdag 29 juni wordt gehouden, kent vele activiteiten. Er waren langs de oevers wandeltochten. Het kanaal zelf was het decor voor viswedstrijden, drakenboot wedstrijden, een roeitocht en in Apeldoorn kon zelfs worden deelgenomen aan zeilclinics.
In Dieren sluit de Kanaalweek zaterdag af met het evenement Sluis in Beweging. Tussen 12.00 en 16.00 uur kunnen met name ouders met kinderen aan de Dierense kant (Kattenberg) meedoen (of kijken naar) activiteiten als een picknick, een tijdreis door de geschiedenis van de sluis, een quiz, het maken van bootjes en allerhande andere spelletjes. En deelname aan die spelletjes en de tijdreis (foto-expo) zijn gratis. Alleen voor de picknick wordt een klein bedrag gevraagd. “Studenten van Saxion hebben de organisatie van dat evenement in handen”, aldus Denekamp. “Het doel van onze stichting is daarbij ook meer belangstelling krijgen voor de unieke sluis en haar omgeving. We streven op termijn naar het in oude eer herstellen van de sluis en wellicht kan dan de sluiskolk als passantenhaven dienst doen.”

www.beleefhetkanaal.nl

Foto: De besturen van Stichting Apeldoorns Kanaal en de Stichting Beleef het Kanaal besloten voortaan samen op te trekken in hun streven de 55-kilometer lange waterweg nieuwe impulsen te geven

Lees ook

Echtpaar Mees-Van Berkel uit Rheden 65 jaar getrouwd

RHEDEN – Burgemeester Carol van Eert bracht maandag 25 januari een bezoek aan het echtpaar …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.